Güncelleme Tarihi:
Gelali, OYAK ile ilgili olarak da “Son olarak ise OYAK, Erbil Uluslararası Havalimanı yanındaki jet pist ihalesini aldı. 300 milyon dolarlık bu projenin yanısıra OYTAŞ, Erbil ve Süleymaniye’de iş yapmakta olan Türk firmaları için çimento ve takviye demir sağlamakta. Ayrıca Duhok havalimanı inşaatı ve Erbil ile Kerkük arasında ki yol yapım inşaatı da OYTAŞ’a verildi” şeklinde konuştu.
Behroz Gelali, KYB'nin resmi internet sitesinde yeralan yazılı yazılı açıklamasında, Kuzey Irak’ta toplam bin 200 Türk firmasının iş yaptığını belirterek, sınır ötesi bir operasyonun bölgede iş yapan tüm Türk firmaları ve çalışanlarının işsiz bırakacağını öne sürdü. Gelali açıklamasında özellikle OYAK üzerinde durdu. Gelali şunları söyledi:
"OYAK, Mardin, Adana, Bolu ve Ünye’de üretilen çimentoyu Irak’a satmakta ve ayrıca İskenderun ve Ereğli’de ki demir fabrikalarından demir barlar ihraç etmektedir. Gerçek şu ki, 2003 Irak savaşını takiben OYAK Irak’ın yeniden inşasından çok büyük gelir elde etmiştir. Ayrıca OYAK’ın yan kuruluşu olarak bir kağıt üretim birimi bölgeye kağıt satmaktadır.”
Halen 600 Türk firmasının yerleşik olarak Kürt bölgesinde faaliyet gösterdiğini belirten Gelali, “Pazarın yüzde 95’i (yani pazarın 2,8 milyar doları) Türk firmaları tarafından kontrol edilmekte, 150 Türk firması Erbil ve Süleymaniye’de büyük inşaat işleri yapmaktadır” dedi. Gelali şöyle devam etti:
“Raporlara göre, Erbil’de ki 500 yabancı firmadan 380 i Türk firmasıdır. Bunun yanı sıra, 2007 senesinde Duhok’da ki ihalelerin yüzde 65’i (350 milyon dolar değerinde iş) Türk firmalarına verilmiştir. Erbil ve Süleymaniye’de ki 350 milyon dolar ve 300 milyon dolarlık 2 havalimanı ihalesi Türk firmaları tarafından yapılmıştır. Ayrıca, 260 milyon dolarlık Süleymaniye Üniversitesi ihalesi yine Türk firmalara verilmiştir. Türk firmaları ayrıca Zaho, Akre ve Behdinan’da da faaliyet göstermektedir. Türk firmaları tarafından yapılan altyapı ihaleleri 2003 senesinde 240 milyon dolarken 2004 senesinde 767.1 milyon dolar ve 2005 senesinde 1.5 milyar dolara ulaşmıştır.”
OYAK GRUBU
KYB Temsilcisi Gelali, OYAK grubun direkt Irak’la ticaret yapmaktan çekindiğini öne sürerek “Ancak Bakra, Başkent Uluslararası Nakliyat ve Dıs Tic.Ltd.Şti., RE-BA Dıs Tic.Ltd.Şti, Nur Ticaret, Fefoğlu, Yüksel, Barkınlar, Saki İthalat ve İhracat Gümrükleme Nakliyat Sınır Tic. v.s. gibi anlaşmalı firmalarla işleri yürütmektedir. Malzemelerin nakliyesi Oyak tarafından Has Nakliyat aracılığıyla yapılmaktadır. İnşaat malzemeleri Zaho’da Halil İbrahim karayolunda ki BM’in depolarında muhafaza edilmektedir” dedi. Gelali şunları söyledi:
“Son olarak ise OYAK, Erbil Uluslararası Havalimanı yanındaki jet pist ihalesini aldı. 300 milyon dolarlık bu projenin yanısıra OYTAŞ, Erbil ve Süleymaniye’de iş yapmakta olan Türk firmaları için çimento ve takviye demir sağlamakta. Ayrıca Duhok havalimanı inşaatı ve Erbil ile Kerkük arasında ki yol yapım inşaatı da OYTAŞ’a verildi. OYAK’ın 2003 yılı raporlarına göre, Amerika’nın Irak’a saldırısı başladığında toplam satışı 6,4 milyon YTL ve toplam ticaret volümü ise 33,4 milyon YTL. 2004 senesinde ihracatının 1,3 milyon dolardan 2,1 milyon dolara yükselmesi, 2005 senesinde OYAK’ın toplam gelirinin 10,6 milyon YTL ve toplam ihracatının 1,7 milyon dolar olması OYAK’ın Irak’ın yeniden inşasında ne kadar büyük bir pay aldığını gösteriyor.”
KYB Ankara Temsilcisi Behroz Gelali, "Kürdistan Bölgesi'ne söz konusu olan askeri müdahale gerçekleşirse tüm bu Türk firmaları ve çalışanları işsiz kalacak, çok şirket zor duruma düşecektir ve halklarımız arasında düşmanlık tohumları ekilecektir. Sormak istiyorum; hergün olası bir operasyon gerçekleştirilmesiyle ilgili haberler yerine, bu kadar iş yapılan bir bölge ile dialog, işbirliği ve dostluk çağrısına dair haberler yapılsa daha iyi olmaz mı?" dedi.