Güncelleme Tarihi:
Kammenos, 83'üncüsü düzenlenen Uluslararası Selanik Fuarı'nda konuşma yaptı.
Yunanistan ve Makedonya arasında gerçekleştirilen anlaşmanın tamamen kendilerine ters düştüğünü vurgulayan Kammenos, "Anlaşma eğer Yunan parlamentosuna gelme noktasına ulaşırsa, bize hükümette kalmak için halkın verdiği bir yetki yok." diye konuştu. Kammenos, hükümette oluşabilecek bir anlaşmazlığı engellemek için elinden geleni yapacaklarını vurgulayarak, "Başbakan'a üç teklifim olacak. Birincisi Yunan halkının referandum ile anlaşmayı oylaması. İkinci seçenek, görüşmeleri dört yıllık hükümet döneminin bitişinden sonra yapmak. Üçüncüsü ise seçime gitmek." dedi.
Üsküp yönetiminin anlaşmayı ihlal ettiğini ileri süren Kammenos, Makedonya'daki referandumdan ne çıkarsa çıksın kararın Yunan halkı tarafından verilmesi gerektiğini savundu.
Yunanistan ile Makedonya arasında isim sorunu kapsamında kabul edilen anlaşmanın, Makedonya'daki referandumdan sonra Yunanistan Meclisinde oylanması bekleniyor.
MAKEDONYA'DAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
Öte yandan Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, "Türkiye bugüne kadar Makedonya'nın NATO üyeliği için en güçlü ve en açık sözlü destekçilerinden olmuştur." dedi.
Büyükelçi Mucunski'nin ev sahipliğinde, ülkesinin bağımsızlığının 27'inci ve Makedonya Cumhuriyet Ordusunun 26'ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da bir otelde resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı ve Genelkurmay İkinci Başkanı Korgeneral Metin Gürak'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ve davetli katıldı.
Mucunski, burada yaptığı konuşmada, Makedonya ve Türkiye'nin karşılıklı anlayış, güven ve iyi niyete dayanan güçlü ikili ilişkileri olduğunu, iki ülkenin 27 yıldan bu yana birbirini desteklediğini belirtti.
"İÇ İÇE VAR OLAN İKİLİ İYİ İLİŞKİLER"
Makedonya ve Türkiye'nin, tarihten kültüre, siyasetten ekonomiye kadar birçok alanda örnek teşkil eden ikili ilişkileri geliştirdiğinin altını çizen Mucunski, "Makedonya ile kardeş ülke Türkiye arasında iç içe var olan ikili iyi ilişkiler önemsiz kılınmamalı." dedi.
İki ülkenin birçok alanda birbirine güven teşkil eden müttefikler olduğunu vurgulayan Mucunski, "Türkiye bugüne kadar Makedonya'nın NATO üyeliği için en güçlü ve en açık sözlü destekçilerinden olmuştur." ifadesini kullandı.
Büyükelçi Mucunski, Türkiye'nin, Makedonya'nın önemli dış ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, "2020 yılına kadar 1 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmi konusunda ortak hedefimize ulaşmayı umuyoruz." diye konuştu.
Mucunski, Makedonya'daki Türk toplumu ve Türkiye'deki Makedonya diasporasının, iki ülke ilişkilerinde çok önemli rol oynadığını, bu durumun işbirliği ve ikili ilişkilerin geliştirilmesinde güçlü katkı sağlayan köprü olduğunu dile getirdi. Resepsiyon, konuşmaların ardından davetlilere verilen yemekle sona erdi.
İSİM SORUNU VE ÇÖZÜM ANLAŞMASI
Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, 17 Haziran'da imzalanmıştı. Anlaşmada ayrıca, Makedon dili ve vatandaşların hüviyetinin tanımlanması için maddeler yer alıyor.
Anlaşmanın Makedonya Meclisinden geçmesinin ardından Makedon halkı, referandum için 30 Eylül'de sandık başına gidecek. ABD ve Avrupa Birliği (AB), özellikle Rusya'nın bölgedeki varlığının kırılması açısından anlaşmanın uygulanmasına büyük destek veriyor. Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.
Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamıyor. Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının Nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla üyeliğe kabul edilmişti.
Yunan halkının bir kısmı ise anlaşmaya karşı çıkıyor ve sorunun sadece isim değil, tarih ve kültüre ilişkin olduğunu savunarak, Üsküp yönetimini "Makedon kimliğini" çalmaya çalışmakla suçluyor. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası iki ülke arasında önemli bir rekabet alanı görülüyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR