Hillary, West Virginia'da oyların yaklaşık yüzde 66'sını kazanırken Obama sadece yüzde 27'de kaldı. Yarıştan çok önce çekilen eski adaylardan John Edwards'a da yüzde 7 oranında oy çıktı.
Yoksul bir eyalet olan West Virginia'da, nüfusun ezici çoğunluğunu beyazlar, geliri ve eğitim düzeyi düşük çalışan kesimler ve muhafazakarlar oluşturuyor. Benzer yapıdaki eyaletlerde olduğu gibi Clinton burada da Demokrat Parti içinde kendisini tercih eden bu seçmen gruplarının ezici desteğini aldı.
Ancak West Virginia'daki sonuç genelde delege sayısında Clinton'ın oldukça açık farkla önde giden Obama'nın üstünlüğünü etkilemedi.
Clinton, West Virginia zaferinin ardından yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, "bazıları benim çekilmem gerektiğini söylüyordu, ama burada halk konuştu. Hiç bu kadar kararlı olmamıştım. En son ana kadar yarıştayım" dedi.
Hillary Clinton, Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday John McCain'i yenebilecek tek Demokrat ismin kendisi olduğunu savunarak, Demokrat Partinin başkan adaylığı için kendisinin desteklenmesini istedi.
Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde McCain'e yenilen eski aday Mike Huckabee, Msnbc televizyonuna açıklamasında, "Clinton'ın konuşması, 'uçağımız, son damla yakıtı bitene kadar uçacak' diyen bir pilotun sözlerine benziyor" yorumunda bulundu.
West Virginia ön seçimi başlarken Obama'nın bin 875, Clinton'ın bin 697 delegesi bulunuyordu. West Virginia'dan gelecek delegelerin dağılımı yapıldığında bu farkın yaklaşık 160'a inmesi bekleniyor.
Demokrat Partinin kurallarına göre partinin başkan adayı, doğrudan seçmenler değil onların belirlediği delegelerin yanı sıra parti yöneticileri, Kongre üyeleri ve yerel yetkililerden oluşan süper delegeler tarafından ağustos sonundaki parti kurultayında seçiliyor. Demokrat Partinin başkan adaylığını garantilemek için 2 bin 25 yandaş delege gerekiyor.
Önseçimlerde belirlenen delegeler seçildikleri adayı desteklemek zorundayken, süper delegeler istedikleri adaya oy verebiliyor.
CNN, Msnbc ve Fox News televizyonlarındaki yorumcular, seçilmiş delegelerde çoğunluğu kazanma ihtimalini kaybeden Hillary Clinton'in, artık son kozlarını oynadığını ve henüz kararsız süper delegelerin desteğini kazanmayı ve Obama'yı destekleyen süper delegelerin taraf değiştirmesini sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Hillary'nin, bu amaçla, "McCain'i yenebilecek tek Demokrat benim" tezini işlediği bu yorumcularca dile getirildi.
Demokrat Partinin bundan sonra sadece Kentucky, Oregon, Montana ve South Dakota eyaletleriyle Puerto Rico adasında önseçimi kaldı. Bunlardan Kentucky ve Puerto Rico'da Clinton, Oregon, South Dakota ve Montana'da da Obama daha güçlü bulunuyor. Kentucky ve Oregon'da önseçimler gelecek salı yapılacak.
IRKÇILIK FAKTÖRÜ
Obama'nın seçmenlerinin önemli çoğunluğunu, büyük kentlerde yaşayanlar, gelir ve eğitim düzeyi yüksek kesimler, gençler ve siyahlar oluşturuyor.
Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush'un iki
seçim zaferinin mimarı sayılan eski danışmanı Karl Rove, Fox News'a açıklamasında, Pennsyylvania, Ohio ve İndiana'dan sonra West Virginia'daki sonuçların, Obama'nin beyaz çalışan kesimlerden oy almakta çok zorlandığını gösterdiğini belirtti.
ABD medyasında yer alan bazı haberlerde de siyah olan Obama'nin, bazı ırkçı yaklaşımlarla karşılaştığı dile getirildi.
Örneğin West Virginia'da önseçimle paralel yapılan çıkış anketlerine katılan Hillary yanlısı beyazların sadece üçte biri, Obama'nın Demokrat Partinin başkan adaylığını kazanması durumunda başkanlık seçiminde Obama'ya oy vereceğini söyledi.
Clinton'ın da, "başkanlık seçimini Demokrat olarak ben kazanabilirim" sözüyle bu duruma göndermede bulunduğu yorumları yapılıyor.
Ayrıca bazı yorumcular, Obama'nın orta adının "Hüseyin" olmasının ve babasının Müslüman kökenden gelmesinin, muhafazakar Demokrat çevrelerin desteği açısından dezavantaj oluşturduğunu kaydediliyor.
Obama'nın başkan adaylığını elde etmeye bu kadar yaklaştığı bir ortamda son anda adaylığı Clinton'ın alması durumunda da, siyah seçmenlerin çoğunluğunun, kasımdaki başkanlık seçiminde Hillary'ye oy vermeyeceği tahminleri dile getiriliyor.
HİLLARY'NİN PARA SIKINTISI
Clinton'ın önemli bir probleminin de seçim kampanyasının içinde bulunduğu para sıkıntısı olduğuna işaret ediliyor.
Hillary'nin kampanyasının halen 20 milyon
dolar borcu olduğuna, bunun 11,5 milyon dolarının da bizzat Clinton'in şahsi servetinden kampanyaya aktarıldığına dikkat çekiliyor.
West Virginia galibiyetinden sonra kendisine gelecek paranın artacağını uman Clinton, zafer konuşmasında, Amerikalılardan bağışta bulunmalarını istedi.
Cumhuriyetçi Partinin eski başkan adaylarından Mike Huckabee de, "bugün Clinton'dan, benden bağış yapmamı isteyen bir mektup alınca çok şaşırdım, ama maalesef bağışta bulunamayacağım, çünkü McCain'i destekliyorum" dedi.