Güncelleme Tarihi:
Mianzhu şehrinde on bin, komşu Mianyang’da 18 binden fazla kişi enkaz altında. Bu rakamın toplamda 100 bin olmasından korkuluyor. Dün 5.9 ve 5.0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı da büyük panik yarattı. Halk sokaklarda yatıyor. İlk kurtarma ekibi felaket bölgesine 24 saat sonra ve ’paraşütle’ ulaşabildi.
MYANMAR’daki Nergis siklonunun ardından Asya’yı vuran ikinci felaket olan Çin depreminde ölenlerin sayısı dün 11 bin 921 olarak açıklanırken, enkaz altında yaşam mücadelesi veren en az 100 bin insanın olduğu tahmin ediliyor. Depremin merkez üssü Wençuan’ın 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Mianzhu’da 8 bin 993 kişi hayatını kaybederken, en az 10 bin kişi halen enkaz altında yaşam savaşı veriyor. Wençuan bölgesine komşu Mianyang kentinde de, 18 bin 645 kişinin enkaz altında. Mianyang’da şimdiye kadar doğrulanan ölü sayısı ise 3629 olarak açıklandı.
60 bin kiÅŸiden haber yok
Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları için yoğun çaba harcansa da, şiddetli yağış nedeniyle bu çalışmalar sekteye uğruyor. 1300 askerden oluşan ilk kurtarma ekibi bölgeye ancak 24 saat sonra ulaşabildi. Şimdiye kadar enkaz altından çıkarılabilen insanların sayısı sadece 58. Caddeler çarşaflarla örtülen cesetlerle dolarken, bölgede yeni depremlerin olacağından korkan halk geceyi sokaklarda geçiriyor. Woolong bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişiden de haber alınamadığı açıklandı. Beyçuan Kiang’daki binaların yüzde sekseninin şiddetli yer sarsıntısı nedeniyle çöktüğü belirtildi.
Yeni Çin ajansı, Wençuan yakınlarındaki Beyçuan’da bir kolejin yıkıldığını ve bin kadar öğrenci ve öğretmenin öldüğünü ya da enkaz altında kaldığını duyurdu. Beyçuan’da kimyasal tehdit de bulunuyor. Depremde yıkılan bir tesisten, 80 ton likit amonyak çevreye sızdı. İlçede deprem nedeniyle telefon hatları kesik, yollar kapalı. Bu arada, Çin Çevre Bakanlığı, olası bir çevre felaketinin önlenmesi için başta nükleer santraller olmak üzere kimya tesisleri, çimento fabrikaları ve diğer ’hassas’ tesislerin güvenliğinin sağlanması amacıyla depremden etkilenen bölgelere uzmanlardan oluşan ekip gönderme kararı alındığını belirtti.
Son 32 yılın en büyüğü
ÇİN depremlerin sık olduğu bir coğrafyada bulunuyor. 1976 yılında Tangşan’da meydana gelen depremde, 242 bin kişi hayatını kaybetmişti. Uygur özerk bölgesindeki Sincan eyaletinde 2003’ün Şubat ayında gerçekleşen 6,8 şiddetindeki bir depremde 94 kişi ölmüş, 200 kişi de yaralanmıştı.
Pandalar sağlam turistler ise kayıp
Deprem, Çin piyasalarını da vurdu. Dün Şanghay borsası güne yüzde 3.03, Şenzhen borsası da yüzde 3.33’lük düşüşle başladı. Şanghay borsasında 45, Şenzhen borsasında ise 21 Siçuan ve Çongçing merkezli şirket faaliyetlerini durdurdu.
Woolong Panda Merkezi’ndeki 60 kadar panda zarar görmedi. Ancak merkezi gezen 15 İngilizden haber yok. Aba Tibet Özerk İli’nde 2 binden fazla turist bulunduğu, bir yolcu otobüsünün toprak altında kalması sonucu 37 turistin öldüğü belirtildi.
Ağustos’ta olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Pekin’de görünür hasar bulunmuyor.
SaÄŸ kalanlar sevinemiyor
KORKUNÇ deprem sonrası sağ kalanlar, ölen yakınlarının acısını yaşıyor. Bazılarının sözleri şöyle:
70 yaşındaki Zhou Chun: "Karım öldü. Evim yıkıldı. Nerede yaşayacağımı bilmiyorum."