Güncelleme Tarihi:
13 Eylül'de ülkemizde başlayacak 1. Dünya Hava Oyunları öncesi yaşanan kaza üzüntü yarattı. Aydın'da, hava oyunlarına hazırlanan Endonezyalı pilot, tek kişilik ‘‘ultralayt’’ uçağıyla yere çakılarak yaşamını yitirdi.
Aydın'da 1'inci Dünya Hava Oyunları'na hazırlanan Endonezya ekibinden 50 yaşındaki Sumanto Soemitro, tek kişilik hava aracının düşmesi sonucu öldü. 13-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul, Eşkişehir İnönü, Efes, İzmir, Aydın, Denizli, Ankara Gölbaşı, Antalya ve Ürgüp'te gerçekleştirilecek yarışmalar öncesi ekipler Aydın'dan gelen üzücü bir haberle sarsıldı.
Dümeni arızalıydı
Tepecik Köyü yakınlarındaki Çıldır Havaalanı'nda çalışmalarını sürdüren Soemitro, kanat ve kuyruk takımıyla küçük bir uçağı andıran, uçaklardaki gibi lövye ile kumanda edilen ultralayt tipi aracının arızalı irtifa dümenini tamir ettikten sonra deneme uçuşuna çıktı. Havalanan Soemitro'nun ultralaytı, DSİ kanalı üzerinde yeniden arıza yaptı. Tarlaya inmek isteyen, ancak rüzgarın da etkisiyle başarılı olamayan pilotun tek kişilik aracı, saat 15.00 sıralarında kanalın yanındaki toprak zemine büyük bir süratle çakıldı. 10 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğinde TLW kuyruk numaralı ultralayt paramparça oldu.
Yolda öldü
Kazada ağır yaralanan ticari pilot lisanslı Soemitro, alanda hazır bekleyen iki doktor tarafından, helikopterle Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak pilot Acil Servis kapısında öldü.
Pilot kazada öldü
Endonezya takımından 50 yaşındaki pilot Soemitro, deneme uçuşu yaptığı ultralaytının tekrar arızalanması üzerine yaşamını yitirdi.
Ultralaytın parçaları DSİ kanalına saçıldı
Sert rüzgar altında tarlaya inmek isteyen Soemitro, deneme uçuşuna çıktığı dümeni arızalı ultralaytının hakimiyetini kaybederek önce toprak zemine çakıldı. Soemitro'nun parçalanan ultralaytı, daha sonra DSİ sulama kanalına sürüklendi.
ULTRALAYT NEDİR
Ultralayt, kanat ve kuyruk takımıyla küçük bir uçak görünümündedir. Uçaklardaki gibi direksiyonla kumanda edilir. Çok hafiftir. Tek ya da iki kişilik olabilir. Bez kaplamalı kanatları, küçük bir motoru vardır. Ultralaytlar, çok kısa pistlere ya da düzeltilmiş alanlara inip kalkabilen bir hava aracıdır. En fazla 10 metre uzunluğunda olan ultralaytlarla havada en fazla 2 saat kalınabiliyor. Ultralayt, amatör uçuşlar için kullanılan bir hava taşıtıdır. Ticari amaçla kullanılmaz.