Öldürmek helal eğitim haram

Güncelleme Tarihi:

Öldürmek helal eğitim haram
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2014 01:40

Türk Hava Yolları, internete düşen ve Türkiye’den Nijerya’ya silah taşındığı iddiasını içeren ses kayıtları sonrası “Yasak ülkelere silah taşımıyoruz” derken gözler Nijerya’ya çevrildi. Afrika’nın en büyük petrol üreticisi ülkesi olan Nijerya, aynı zamanda yasa dışı silahların geçiş noktası. Ülkede radikal İslamcı Boko Haram (Batılı tarzda eğitim haram) örgütü, hükümeti devirerek şeriat devleti kurmak için son dönemde saldırıları artırdı, militanlar geçen ay 59 öğrenciyi katletmişti.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ GÜN internette yayınlanan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank ile THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karataş arasında olduğu iddia edilen ses kayıtları “Türkiye’den Nijerya’ya silah mı gidiyor” sorularına yol açtı. Karataş, “Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya’ya gidiyor şu anda. Tamam mı?Müslümanları mı Hıristiyanları mı öldürecek, vebal altındayım haberin olsun” diyor. Söz konusu görüşmeyle ilgili THY, “Yasak ülkelere silah taşımıyoruz” açıklaması yaparken, Lagos merkezli İngilizce yayın yapan Nijerya sitesi ‘pmnewsnigeria.com’, AFP ajansının tüm dünyaya geçtiği tape haberini yayınladı. Karataş’ın kendisini suçlu hissettiği belirtilen haberde sızan tapelerin küresel bir oyuncu olmayı hedefleyen THY’nin imajına zarar verebileceği yorumu yapıldı.

Haberin Devamı

PETROL ZENGİNİ FAKİR ÜLKE

Gözler şimdi konuyla ilgili açıklama yapmayan Nijerya’ya çevrildi. Farklı etnik kökenlere ev sahipliği yapan 170 milyon nüfuslu Nijerya, doğal kaynaklar yönünden son derece zengin bir ülke. Afrika’nın en büyük petrol üreticisi olmasına rağmen nüfusunun yarısından fazlası ise günlük iki dolarla yaşıyor. Ülkenin kuzey eyaletlerinde ağırlıklı olarak yoksul Müslümanlar, Kanur ve Hausa etnik grupları yaşıyor. Güneyde petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 90’ının bulunduğu Nijer Deltası ise Hıristiyan nüfusun kontrolünde.

BOKO HARAM KORKUSU

İsmi yerel Hausa dilinde “Batılı tarzda eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram isimli radikal İslamcı örgüt ise kuzeyde hükümeti devirip İslami bir ülke kurmak için savaşıyor. 2002’den kurulan örgüt, 2009’dan beri okullar, kiliseler ve Hıristiyan köylerinin yanı sıra, Müslüman köylerine de saldırılar düzenliyor. 10 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan örgütün saldırıları nedeniyle 300 bin kişi evlerini terk etti. Hıristiyan milislerin de misilleme saldırılarıyla Nijerya dini çatışmaların en sert yaşandığı ülkelerden biri.

THY: Yasak ülkelere silah taşımıyoruz

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, silah taşımasına ilişkin çıkan haberlerin kamuoyunda yanlış değerlendirmelere neden olduğu belirtilerek “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yasakladığı ülkeler ile otorite boşluğu ve çatışma olan ülkelere kargoda silah taşıması yapılmamaktadır” denildi. Açıklama şöyle: “THY tarafından kargoda gerçekleştirilen silah ve askeri malzeme taşımaları uluslararası hukuk ve IATA taşımacılık kuralları çerçevesinde yapılmaktadır. Silah taşımalarında gönderici ve alıcılar, ülke otoritelerinden gerekli izinlerini tamamladıktan sonra belirledikleri acente vasıtasıyla kargolarını THY Kargo ile gönderebilirler. THY, diğer havayolu taşımacılarının da yaptığı gibi gerekli emniyet tedbirlerini alarak sevkiyatları gerçekleştirir.” THY’nin şirket BM Güvenlik Konseyi’nin yasakladığı ülkeler ile çatışma olan ülkelere kargoda silah taşıması yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Haberlerde geçen ülkeye Türkiye’den veya başka bir ülkeden silah taşıması yapılmamıştır” denildi.

Haberin Devamı

SİLAH AMBARGOSU YOK

Afrika silah ticaretinin merkezi olarak da gösterilen Nijerya, Birleşmiş Milletler’in silah ambargosu koyduğu ülkeler listesinde değil. 1995’te Avrupa Birliği, Nijerya’ya silah ambargosu koymuştu ancak 1999’da kaldırıldı. ABD istihbarat kaynaklarına göre özellikle son yıllarda Boko Haram’la El Kaide ve Somali’deki El Şebab örgütleri arasındaki ilişkiler arttı. Libya’daki Muammer Kaddafi’yi deviren NATO müdahalesinin ardından El Kaide’nin gelişkin silahlara sahip olduğu, bu silahların bir kısmının Boko Haram’a, bazılarının El Şebab’a ulaştığı düşünülüyor.

BOĞAZ KESME, OKUL KATLİAMI

Boko Haram Örgütü, geçen ayki okul katliamıyla tüm dünyada ses getirdi. Korkunç saldırıda Nijerya ulusal müfredatını Batılı ve günah olarak değerlendiren Boko Haram militanları kuzeydeki Yobe eyaletinde bir okula gece baskını yapıp 59 öğrenciyi katletmişti. Saldırıya uykuda yakalanan bazı öğrencilerin boğazları kesilmiş, bazıları ise vurularak öldürülmüştü. 3 gün önce de üç ayrı Hıristiyan köyüne düzenlenen saldırıda en az 100 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Borno eyaletinde hükümet, Boko Haram militanlarının saldırı korkusu nedeniyle tüm liselerin kapatılması emrini verdi. Son olaylar Boko Haram’ın kontroldan çıktığı endişesini artırdı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları, Nijerya’nın üç kentine sefer yapıyor. Abuja (Nijerya’nın başkenti), Lagos (Nijerya’nın en büyük kenti ve eski başkent) ve Kano (Nijerya’nın kuzey bölgesinde bir şehir, El Kaide bağlantılı Boko Haram’ın merkezlerinden biri.)

CHP SORDU: SİLAHLAR BOKO HARAM'A MI GİDİYOR
Okan KONURALP/ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Dışişleri Müsteşarı Faruk Loğoğlu, “THY aracılığıyla Nijerya’ya silah sevkiyatı yapıldığı” iddiası hakkında, “Bu iddia eğer doğruysa uluslararası hukuka ve imza attığımız bazı sözleşmelere aykırı bir durumdur. Dolayısıyla suç teşkil eden bir eylem olarak şikayet olması halinde Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne kadar yolu vardır” dedi. Loğoğlu, Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sivil havayolları ile iç savaşın olduğu bir ülkeye; savaşın taraflarından birine teslim edilmek üzere uluslararası hukukun tüm maddelerine aykırı olarak silah gönderiyorsunuz. CHP’nin Suriye bakımından ortaya koyduğu iddialara ek olarak Nijerya da çıktı. Her türlü insanlık anlayışına aykırı suç oluşturan bir durum. Dolayısıyla Nijerya’daki iç savaşın taraflarında biri, uluslararası ya da resmi bir kuruluş, bir sivil toplum kuruluşu şikayetçi olması halinde iddialar Lahey’e taşınabilir. Bu iddialar AKP’nin yönettiği Türkiye’nin her türlü kirli işin içine sokulduğunun, bir bataklığın içinde olduğunun göstergesi. Esas üzüntü verici olan ise öyle bir noktaya gelindi ki bu iddialara inanmamak mümkün değil. Suriye’ye gittiği ileri sürülen uçaklar içinde silah olduğu gerekçesiyle indiriliyor ve ‘Türkiye bu konuda ne kadar titiz’ havası yaratılıyor bir yandan da Türkiye’den hareket eden gemilerle, uçaklarla silah sevkiyatı yapılıyor; yetti artık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!