Oğluna rüşvet hapsi

Güncelleme Tarihi:

Oğluna rüşvet hapsi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 22:02

İRAN’ın eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin oğlu Mehdi Haşimi Rafsancani (45), güvenlik meseleleri ve yolsuzluk suçlamalarından 15 yıl hapis ve para cezası aldı. Bu, İran’da üst düzey bir aile üyesinin aldığı en ağır ceza oldu. Mehdi Haşimi’ye kamuda çalışma yasağı da getirildi. Haşimi’nin 20 gün içinde karara itiraz hakkı bulunması nedeniyle cezanın detayları açıklanmadı.

Haberin Devamı

Mehdi Haşimi, İran Milli Petrol Şirketi’nin üst düzey yöneticiliğini yaptığı dönemde Norveçli petrol şirketi Statoil’den rüşvet alarak karşılığında ihale vermekle suçlanıyordu.

Norveçli şirketin 10 yıl içinde Haşimi’ye toplam 15.2 milyon dolar ödeme yaptığı iddia edilmişti. Statoil şirketi de Güney Pars Gaz Sahası’nı işletmek için açılan ihalede kendilerine kolaylık sağlaması için İranlı bir yetkiliye ödeme yaptıklarını kabul etmişti.

Mehdi Haşimi ise hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu savunmuştu.

Mehdi Haşimi’ye yönetilen bir diğer suçlama da Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı 2009 yılının Haziran ayında ülke genelinde çıkan ve 2010 yılının Şubat ayına kadar süren sokak gösterilerini organize ettiği yönündeydi.

Haberin Devamı

Muhalif yapılanma Yeşil Hareket’i desteklemekle suçlanan oğul Rafsancani, gösterilerle ilgili suçlamaların ardından İngiltere’ye kaçmıştı. 2012’de İran’a geri dönen Rafsancani, tutuklanarak cezaevine atıldı. 3 ay sonra ise kefaletle serbest kaldı.

KIZI DA 6 AY HAPİS YATMIŞTI

Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi de 2012’de rejim karşıtı propaganda yapmaktan 6 ay hapis yatmıştı. Çocukları çeşitli suçlamalara maruz kalan eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi’nin (DMTK) başkanlığını yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!