Güncelleme Tarihi:
Öcalan, 9 Aralık 2008 tarihinde avukatları aracılığıyla açtığı davada, Yunan devletini "yasa dışı muamele yapmak ve temel insan haklarını ihlal etmekle" suçlayarak 20 bin 100 euro tazminat talebinde bulunmuştu.
Dava dilekçesinde, 1988'de Suriye'den kaçtıktan sonra yakalanıncaya kadar olan süreci anlatan Öcalan, Yunan devletinin, "kendisini koruyacağı ve siyasi iltica hakkı tanıyacağı" yönünde söz verdiğini ancak bu taahhüdünü yerine getirmediğini savunuyor.
Yunan basınındaki haberlere göre Öcalan, dilekçesinde, Roma'da bulunduğu sırada dönemin Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos'un bazı milletvekilleri aracılığıyla hükümetin kendisine yardımcı olacağını iletmesi üzerine ikinci kez Yunanistan'a geldiğini belirterek, "Korfu Adası'na geldiğimde EYP (Yunan Gizli Servisi) Başkanı Stavrakakis beni güvenli şekilde Güney Afrika'ya götüreceklerini söyledi. Uçağa bindikten sonra Güney Afrika”dan önce Kenya'ya gideceğimizi öğrendim. İtiraz etmemi engellemek için bunu bana uçağa bindikten sonra söylediler. Kenya'nın Amerikalı gizli servislerin merkezi olduğu herkesçe biliniyordu. Orada Yunan Büyükelçisi'nin konutunda kaldığım sürece bana siyasi iltica hakkı verilmesi konusunda Yunan ve Güney Afrika makamları arasında hiçbir irtibat olmadığını öğrendim. Daha sonra Atina, büyükelçilik konutundan çıkarılmamı ve Kenya'daki bir çiftliğe götürülmemi istedi. Ben ise, BM Genel Sekreteri'ne teslim edilmeyi istedim ancak, Yunan Dışişleri Bakanlığı bunu da kabul etmedi" ifadelerine yer verdi.
Haberlerde, Öcalan'ın 2 Şubat 1999'da Korfu Adası'ndan Kenya'ya, Yunan makamlarının "Lazaros Mavros" sahte ismiyle kendisine tedarik ettiği C015918 numaralı Kıbrıs Rum pasaportu ile seyahat ettiği ileri sürüldü.
Abdullah Öcalan 15 Şubat 1999'da Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.
Yunan hükümetinden ‘yanıltıcı vaatler’ aldığını iddia eden Öcalan’ın davasının kronolojisi ve ve gelişmeleri şöyle:
EKİM 2008’DE AÇMIŞTI
Abdullah Öcalan Şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinden sorumlu tuttuğu Yunanistan’a Ekim 2008’de dava açmıştı. Bu tazminat davası, bugün Atina Üç Üyeli İdaresi Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Öcalan, Kenya ve muhtemelenABD makamlarıyla birlikte Türkiye’ye teslim edilmesini organize ettiğini ileri sürdüğü Yunanistan’ın sembolik olarak 20 bin 100 Euro tazminat ödemesini istiyor. Dava dilekçesinde 1999’da kendisine siyasi iltica hakkı tanınacağına ilişkin Yunanistan hükümetinden ‘dolaylı ancak yanıltıcı vaatler’ aldığını belirten Öcalan, Yunanistan hükümetinin kendisini Türkiye’ye teslim ettiğini ve bunun sonucunda ölüm cezasına çarptırıldığını ileri sürdü.
DİLEKÇEDEKİ DETAY
Ekim 1998’de Suriye’den sınırdışı edilmesinden başlayarak yakalandığı 15 Şubat 1999 tarihine kadar yaşadıklarını anlatan Öcalan, dilekçesinde yakalanmasıyla ilgili şu detaya da yer verdi: “Kenya’daki BM binasında, 150 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı vardı. Nairobi’deki Yunanistan Büyükelçiliği Atina’daki Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na benim BM binasına teslim edilmemi önerdi. Atina’dan gelen cevapta bu öneri reddedildi ve ne pahasına olursa olsun büyükelçilik rezidansından uzaklaştırılmam istendi.”