Yeliz ÖZ/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 00:00
Amerikan Diyabet Vakfı’nın "Olağanüstü Bilimsel Başarı Ödülü’nü alan ilk Türk olan Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, şişmanlık genine müdahale ile obezitenin yol açtığı hastalıkları ortadan kaldıracaklarını söyledi.
HARVARD Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, üzerinde çalıştıkları bir ilaçla obezite sorununu çözmeye hazırlandıklarını söyledi. Üç yıllık labotaruvar çalışmasından sonra, bir grup insan üzerinde denemeleri yapılan ilacın yüzde yüz etkili olacağını belirten Prof. Hotamışlıgil, "Elimizde genetik delil var ama insanlardaki güvenliğini araştırıyoruz. Klinik aşamasına girdi. Bir grup insan üzerinde denedik, şimdiki görüntü çok pozitif" dedi.
Vücutta yağlara bağlanarak, onların nereye gideceğini belirleyen bir grup protein bulunduğunu, yağıların bu proteinlere bağlanmadığı zaman vücuda zarar vermediklerini belirten Prof. Hotamışlıgil, şişmanlık genine müdahalelerini ve hastalık risklerini nasıl önlediklerini şöyle anlattı:
"Bunu insanda kullanabilmemiz için normalde bağlandığı proteinleri kimyasal olarak taklit edebilecek bir şey yapmamız gerekiyordu. Proteinin üç boyutlu kristal yapısını ortaya çıkardık. O kristallerin üzerinde yağların protein içinde nereye dokunduğunu tespit ettik. Onlarla aynı yerlere dokunan ama yağ olmayan başka bir kimyasal ürettik. Farelerin geninde oynayarak elde ettiğimiz sonucu ilaçla da aldık. Dört hafta tedavi ettikten sonra kalp hastalığı riski yüzde 50 azalıyor. Kan şekeri normale dönüyor. Nature Dergisi’nde yayınlandı. Bu ağızdan alınan bir ilaçla diyabet ve kalp hastalığını engelleyebileceğimizi gösteriyor. İnsan üzerindeki çalışmalarımız sürüyor."
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, obeziteyle başlayıp beyin tahribatına yol açan hastalıklar olduğuna da dikkat çekerek, örnek olarak, "Beyin Diyabeti" diye tanımladığı Alzheimer’ı verdi. Prof. Dr. Hotamışlıgil, "Bunların hepsi yaşlanmayla beraber gelen hastalıklar. Şişmanlık bu hastalıkları tetikliyor. Karaciğer kanseri riski şişmanlıkla beş katına kadar çıkabiliyor. Biz şişmanlığı araç olarak kullanıyoruz. Şişmanlık haritayı gösteriyor, onun nasıl düzeltebileceğimizin yollarını gösteriyor" dedi.