Güncelleme Tarihi:
Obama, Orlando’da 49 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ve IŞİD’e karşı verilen mücadeleye ilişkin bilgi almak için ABD Hazine Bakanlığında Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı gerçekleştirdi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yanı sıra birçok bakan ve ordudan istihbarata kadar IŞİD ile mücadeleye katılan tüm birimlerin hazır bulunduğu toplantı sonrasında Obama, basın toplantısı düzenledi.
Orlando kentinde çoğunlukla eşcinsellerin gittiği gece kulübündeki saldırıya ilişkin Obama, “Şu anda yabancı bir terör grubunun Orlando’daki saldırıyı yönlendirdiğini gösterecek herhangi bir bilgiye sahip değiliz.” dedi.
Obama, saldırgan Omar Mateen’in internette yayılan aşırılık yanlısı bilgilerden ve propagandadan etkilendiğine dikkati çekerek, “Onun radikalleşmiş, öfkeli, rahatsız ve dengesiz bir genç olduğu görülüyor.” ifadesini kullandı.
“Her bir saldırıyı önleyemeyiz” diyen Obama, silahlı saldırılar ve bunun sonucunda meydana gelen ölümleri azaltmak istediklerini dile getirdi.
Obama, bireysel silahlanmaya imkan sunan ABD anayasasının ikinci ek maddesine uygun şekilde silahlı şiddeti azaltabileceklerini belirterek, terörle olası bağlantılı insanların uçaklara bindirilmediği gibi onların silah edinmelerinin de önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
“BU TANIMLAMA NE KAZANDIRABİLİR?”
ABD Başkanı Obama, terör saldırılarına ilişkin “radikal İslam” kelimesini kullanmamasını eleştirenlere de yüklendi.
Özellikle Kongre’deki Cumhuriyetçilerin “IŞİD’i radikal İslamcılar olarak tanımlamadığımız müddetçe örgütü yenemeyeceğiz.” dediklerini hatırlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tanımlamayı kullanma ne kazandırabilir? Neyi değiştirebilir? IŞİD’in Amerikalıları daha az öldürmeleri taahhüdünü mü verdirir? Daha fazla müttefik mi kazandırır? Cevap bunların hiçbiri. Bir tehdidi farklı bir isimle tanımlamak onu yok etmiyor. Bu siyasi bir dikkat dağıtmadır.”
Başkan olmadan önce de aşırılık yanlısı grupların İslam’ı terör eylemlerini meşrulaştırmak için kullandıklarını açıkça ifade ettiğini anımsatan Obama, “7,5 yıllık başkanlığımda ‘radikal İslam’ tanımlamasını kullanmadığımızdan dolayı izleyemediğimiz bir strateji olmadı. Hiçbir danışman bir kere olsun ‘Eğer bu tanımlamayı kullanırsak bunu altüst ederiz’ demedi.” dedi.
Obama, "radikal İslam" kelimesini kullanmanın bir strateji olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:
“IŞİD ve El Kaide gibi gruplar bu savaşı İslam ile Amerika veya İslam ile Batı arasındaki bir savaş haline getirmek istiyor. Onlar dünya üzerindeki bir milyardan fazla Müslümanın doğru liderleri olduklarını iddia etmek istiyor. Onlar, İslam adına, bir milyar insan adına konuştuklarını ima ederek, bizim bunu meşrulaştırmamızı istiyorlar. Bu onların propagandası”.
İsim vermeden Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayı Donald Trump’a yüklenen Obama, Trump’ın Müslümanların ABD’ye gelişini yasaklama önerisini sert şekilde eleştirerek, şunları söyledi:
"ABD’li Müslümanları inançlarından dolayı ayrımcılığa mı uğratacağız? Bu bizim istediğimiz Amerika değil. Bu demokratik ideallerimizi yansıtmıyor. Bu bizi daha güvenli kılmayacak, daha az güvende bırakacak. IŞİD’in Batı’nın Müslümanlardan nefret ettiği düşüncesini desteklemek, bu ülkedeki ve dünya üzerindeki Müslümanları her ne yaparlarsa yapsınlar töhmet ve saldırı altında bırakacak. Bu ABD’li Müslümanlara hükümetlerinin kendilerine ihanet ettiğini hissettirecek.”
ABD’nin dini özgürlükler üzerine kurulduğuna işaret eden Obama, “ABD’de dini testler yok.” dedi.
IŞİD İLE MÜCADELE
Barack Obama, toplantıda terör örgütü DAEŞ’e karşı yürütülen kampanyayı da ele aldıkları bilgisini verdi.
IŞİD ile mücadelede kayda değer ilerlemeler sağladıklarını dile getiren Obama, sürdürdükleri güçlü kampanya ile örgütün hiç olmadığı kadar baskı altında bulunduğu kaydetti.
Obama, son dönemde örgütün 120’den fazla üst düzey yetkili ve komutanının öldürüldüğünü anımsattı.
IŞİD’in Suriye ve Irak’ta toprak kaybetmeyi sürdürdüğüne işaret eden Obama, “Mesajımız net: Eğer ABD’yi ve müttefiklerimizi hedef alırsanız güvende olamazsanız, hiçbir zaman güvende olmayacaksınız.” diye konuştu.
Obama, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına değinerek, desteklemeyi sürdürdükleri anlaşmanın sivillerin yaşadığı zorlukları tamamen sonlandırmadığını söyledi.
Esad rejiminin anlaşmanın ihlal edilmesindeki sorumluluğunun altını çizen Obama, “Suriye’de Esed’in içinde yer almadığı bir geçişle sonuçlanacak, iç savaşı bitirecek siyasi süreç için baskımızı sürdüreceğiz.” açıklamasında bulundu.
HİLLARY CLİNTON DA TRUMP'A YÜKLENDİ
Öte yandan Demokrat Parti'nin başkan aday adaylarından Hillary Clinton da Trump'ın Müslümanların ülkeye girişlerinin yasaklanmasına yönelik önerisini eleştirdi.
Bu önerisinin Trump'ın ABD Başkanı olmaya yetersiz olduğuna dair kendi söylemini kuvvetlendirdiğini belirten Clinton, ABD başkomutanlığının "soğukkanlı, sakin ve temkinli karşılık" vermeyi gerektirdiğini kaydetti.