O polisler cinayetten yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

O polisler cinayetten yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:11

Baltimore’da gözaltında ölen Freddie Gray’in ardından, olaya karışan 6 polis hakkında cinayetten dava açıldı. Gray’in ölümünü prostesto etmek için hafta içi ayaklanan Baltimore halkı, bu sefer kararı kutlamak için sokaklara döküldü.

Haberin Devamı

ABD’nin Baltimore kentinde geçen hafta yağmalama ve kundaklamaya kadar varan olaylara neden olan, siyah genç Freddie Gray’in (25) polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından, kentin Başsavcısı Marilyn Mosby, Gray’in ölümünden sorumlu tuttuğu altı polis hakkında cinayet suçlamasından dava açtı. Pazartesi akşamı, polisin siyahlara ayrımcılık uyguladığını savunarak Gray’in ölümünü protesto etmek için kenti ateşe veren ve yağmalamalar gerçekleştiren Baltimore halkı bu sefer kararı kutlamak için sokaklara dönküldü.

BİR HAFTA SONRA ÖLDÜ

12 Nisan günü Baltimore’da devriye gezen bir polis ekibinin, göz teması kurduğu Gray’in kaçmasından şüphelenmesi üzerine başlayan olaylarda, daha önce hakkında uyuşturucu satıcılığının da dahil olduğu çeşitli suçlardan 20 ayrı dava açılan Gray bir kovalamacanın ardından gözaltına alınmış, ancak daha sonra bindirildiği polis aracı tarafından karakola doğru yola yola çıkarılmışken, hastaneye kaldırılmıştı. Omuriliğindeki hasar nedeniyle bir hafta kaldığı hastanede de, 19 Nisan günü yaşamını yitirmişti. Gray’in ölümü sonrası kentte başlayan protestolar çetelerin de gösterilere dahil olması sonrası 27 Nisan akşamı yağmalamalara dönüşmüştü. Bunun üzerine kente Ulusal Muhafız askerleri gönderilmiş ve bir haftalığına geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Haberin Devamı

SİYAHLARA AYRIMCILIK TARTIŞMASI

Başkan Obama’nın da “Ortaya bir görüş koymuyorlar, çalıyorlar” diyerek sert biçimde eleştirdiği gösteriler, Amerikan halkı tarafından da başta tepki gördü. Ancak daha sonra Baltimore’da alınan önlemlerin de etkisiyle protestoların yeniden barışçıl bir hale dönüşmesi üzerine, New York ve Washington gibi yerlerde Gray’in ölümünü protesto eden benzer gösteriler düzenlendi. Ve tıpkı geçen yaz önce New York’ta öldürülen Eric Garner (43), sonra da Ferguson’da vurulan Mike Brown (18) olaylarında olduğu gibi polisin siyahlara ayrımcılık uyguladığı tartışması yine ön plana çıkınca kentin başsavcısı Mosby dün kameraların karşısına geçti. Gray’in gözaltına alınmasına karışan polisler hakkında cinayetten dava açacağını duyurdu. Mosby, Gray’in gözaltına alınmasının yasadışı olduğunu ve ayrıca bindirildiği polis aracında kemerinin bağlanmamasının da Gray’in ölümüne sebep olmuş olabilecek ağır bir kusur olduğunu belirtti. Başkan Obama da kararla ilgili “Baltimore halkının her şeyden daha fazla istediği şey, gerçek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!