O partiler, 4.5 milyon insanın kalbini kırdı

Güncelleme Tarihi:

O partiler, 4.5 milyon insanın kalbini kırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 11:07

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi’nde AB’ye üye ülke vatandaşı olmayanlara yerel seçim hakkı verilmemesi tepkiyle karşılandı. NRW Yerel Seçim Katılma Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, “Çeşitli bahanelerle yerel seçim hakkımız engelliyorlar. Ret oyu veren partilere tepkimizi göstermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

O partiler, 4.5 milyon insanın kalbini kırdı
GEÇEN hafta içinde SPD,Yeşiller ve Korsanlar Partisi’nin ortak hazırladıkları yerel seçimlerde AB ülkeleri dışından gelen göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verilmesi yönündeki önergeye CDU’lu ve FDP’li milletvekillerinin ‘ret’ oyu vermesini eleştiren NRW Yerel Seçim Katılma Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, çeşitli bahanelerle bu hakkın engellendiğini belirtip, sesiz kalınmamasını önerdi. Yerel seçimlerde oy kullanabilmenin önemine değinen Gemici, alınan kararı eleştirdi ve mücadelenin süreceğini dile getirdi. Göçmen kuruluşlarının 40 yıldan fazla bir süredir yerel seçim hakkı için mücadele ettiklerini belirten Bahattin Gemici, şöyle dedi:

Haberin Devamı

DEMOKRASİYLE BAĞDAŞTIRILAMAZ

”Eyalet Meclisine gelen yasa teklifine ret oyu veren CDU ve FDP, bizim ve diğer demokratik girişimlerin verdikleri mücadeleyi, topladığımız imzaları, uyum ve belediye meclislerinin bu yönde aldıkları kararları hiçe saymışlardır. AB ülkelerinden gelen yurttaşlar, üç ay süreyle bu ülkede oturmaları halinde yerel düzeyde seçme ve seçilme hakkına sahip olurken, 50 yıldan fazla bir süredir bu ülkede yaşayan ve toplumsal yükümlülüklerini yerine getiren başta biz Türkler olmak üzere diğer göçmenlerin bu haktan yoksun bırakılmaları demokrasiyle bağdaştırılamaz. Hele bu konunun seçim malzemesi yapılması asla kabul edilemez. Alınan kararla Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde 1 milyon, Almanya’da ise 4.5 milyon insan seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmıştır. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.”

SEÇİMLERE KATILIP, GEREKEN YAPILMALI

AB üyesi ülke vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkına sahip olmalarına değinen Gemici, ”Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin bir gereğidir. Daha önceleri göçmenlerin yerel seçim hakkını savunan ve liberal görüşleriyle tanınan FDP’nin de bu tavrından vazgeçerek CDU’nun yanında yer alması ibret vericidir. Biz, NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi olarak mücadelemize devam edeceğiz. Tüm demokratik kuruluşlara ve yurttaşlarımıza sesleniyoruz: Önümüzdeki seçimlerde tüm parti yetkililerine yerel seçim hakkı talebimizi iletelim. Alman vatandaşı olan yurttaşlarımız ise mutlaka seçimlere katılmalı ve gerekeni yapmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!