O Başbakan'a yolsuzluk soruşturması

Güncelleme Tarihi:

O Başbakana yolsuzluk soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2015 22:22

Romanya’da Başbakan Ponta, yolsuzluk suçlamaları üzerine dün savcılığa gitti. Cumhurbaşkanı Iohannis, ‘İstifa et’ çağrısı yaptı. Ponta ise “Savcı parlamentonun üzerinde değil. Beni parlamento görevden alabilir” diyerek rest çekti.

Haberin Devamı

BİR süredir yolsuzlukla ilgili olaylardan üst düzey isimlerin tutuklandığı Romanya’da son olarak Başbakan Victor Ponta’ya sahtecilik, vergi kaçırma, para aklama ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar yöneltildi. Yolsuzlukla Mücadele Kuruluşu’na (DNA) bağlı çalışan savcılar, Ponta’nın söz konusu suçlardan şüpheli olduğunu açıkladı. Kendisi de hukukçu olan ve 1998’den 2001’e kadar Adalet Yüksek Mahkemesi’nin yolsuzlukla mücadele bölümünde savcı olarak görev yapan Ponta dün sabah savcılığa gitti. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Romen lider, “Buraya normal bir insan olarak geldim. Onlara herhangi bir ifade vermedim” dedi. Basın mensuplarının istifa edip etmeyeceği sorusunu ise “Burada politika yapılmaz” diyerek geçiştirdi.

‘AİLE BOYU YOLSUZLUK

Haberin Devamı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, DNA soruşturmasının Ponta’nın annesine, kız kardeşine, eniştesine ve kayınpederine kadar uzandığını öne sürdü. Gelişmeler üzerine Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) lideri olan Ponta’ya, merkez sağcı bir politikacı olan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’ten ‘istifa et’ çağrısı geldi. Iohannis, soruşturma açılması sonrası Ponta ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Iohannis, “Suç şüphelisi bir başbakanın Romanya için imkansız bir durum oluşturduğu görüşündeyim. Cezai soruşturma Romanya Başbakanlığı kurumuna yakışmayan bir lekedir. Başbakan Victor Ponta’nın istifa etmesinin yerinde olacağı kanısındayım” dedi. Liberal Partili Iohannis, geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığı seçimini Ponta’ya karşı kazanmıştı.
Ponta, yaptığı açıklamada kendisini başbakanlığa parlamentonun getirdiğini ve yine ancak parlamentonun koltuğundan indirebileceğini kaydetti. Romen Başbakan “DNA savcısının meclisin, hükümetin ve bu ülkenin vatandaşlarının üstünde olduğunu kabul edemem. Aksi halde bu diktatörlük demektir ve 1989 devriminden 25 yıl sonra hepimiz için bir hata olacaktır” ifadelerini kullandı. Başbakan hakkında soruşturmanın yapılabilmesi için parlamentonun dokunulmazlığını kaldırması gerekiyor.

40 BİN EURO ALIP ARKADAŞINI BAKAN YAPMIŞ

Haberin Devamı

Romen liderle ilgili suçlamalar hem PYD vekili olduğu hem de bir hukuk firmasıyla ilişkili olduğu 2007-2008 yıllarıyla ilgili. Savcılığın iddiasına göre Ponta, hukuk firmasında hiçbir iş yapmamasına karşın kurumdan 40 bin Euro aldı. Ponta, bu parayı Bükreş’te iki daire satın almak için kullandı. Aynı hukuk şirketi Ponta’nın kullanımı için araç da tahsis etti. Ponta ise başbakan olduğunda bu hukuk firmasının sahibi olan arkadaşı Dan Sova’yı 2012 yılında altyapı ve yabancı yatırımlardan sorumlu bakan olarak atadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!