Güncelleme Tarihi:
New York Times gazetesi ''Dünya'' sayfasında konuyla ilgili olarak yayınladığı bir incelemede, teröre karşı dünya çapında savaş açan ABD'nin, Bangkok'taki şoförlere kadar pek çok kişiyi ''bu son derece ucuz ve öldürücü'' silahlar konusunda uyanık bulunmaya teşvik ettiğini yazdı.
  Â
Gazeteye açıklamada bulunan ''Cato'' adlı savunma politikaları enstitüsü başkanı Charles Pena, ''bu füzelerle bir uçağa yönelik saldırıda bulunulduğunun duyulmasının bile tüm ekonomiyi darmadağın etmeye yeteceğini'' söyledi.
   Â
SAYISI BÄ°LÄ°NMÄ°YOR
   Â
Kısa adı ''Manpads'' (insanlar tarafından taşınabilen hava savunma sistemi) olan bu füzelerden, halen hükümetler dışındaki örgütlerin elinde kaç adet bulunduğunu uzmanlar dahi kestiremiyor.
Stinger füzelerinin önemli kısmının Sovyetlere karşı savaÅŸan Afgan mücahitlerine ABD tarafından verildiÄŸi, ancak bunların daha sonra kimlerin eline geçtiÄŸinin belirlenemediÄŸi ifade edildi.Â
  Â
Teröristler bu füzelerden biriyle, Kenya'nın Mombasa havaalanından kalkan bir İsrail uçağına ateş açmışlar ancak isabet ettirememişlerdi.
   Â
MÄ°LYARLARCA DOLARLIK HARCAMA GEREKÄ°R
   Â
Bu füzelerden bir tane ele geçirecek terör örgütlerinin yaratacağı tehdide karşı sivil uçakları koruma masrafının çok yüksek olacağına dikkati çeken uzmanlar yolcu uçaklarının füzesavar sistemlerle donatılmasının milyarlarca dolara mal olacağını vurguluyorlar.
  Â
Yetkililer, ''füzelerin erişim mesafesinin 4-8 km olduğunu ve bunların, bir binanın çatısından, bir depo penceresinden, hatta ıssız bir sokağın köşesinden bile ateşlenebileceğini'' söylediler.
   Â
BÄ°NALAR DA HEDEF
   Â
Charles Pena, ''uçakların yanı sıra yüksek binaların da bu füzelerin hedefleri arasında yer aldığına'' dikkat çekti ve ''hükümetlerin, 10 kattan yüksek tüm binaları korumasının olanaksızlığından'' söz etti.
  Â
Gazetenin incelemesine eklenen listede füzelere sahip oldukları tahmin edilen terör örgütleri şunlar:
  Â
''PKK/KADEK (Türkiye), Silahlı İslami Grup (Cezayir), El Kaide (Güneydogu Asya ve Ortadoğu), Taliban (Afganistan ve Pakistan), Hizbullah (Lübnan), Çeçenler (Rusya), Kongo'daki asi gruplar, Kolombiya İhtilalci Silahlı Güçleri (FARC), Ulusal Kurtuluş Ordusu (Kolombiya), Angola'nın Bağımsızlığı için Ulusal Biirlik."