Güncelleme Tarihi:
SURİYE’nin kuzeyinde Türkiye sınırına 45 km mesafede bulunan İdlib kenti 5 günlük çatışmaların ardından önceki gece terör örgütü El Kaide’nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi’nin liderliğindeki cihatçı örgütlerin eline geçti.
Muhalif kaynaklar, İdlib’i almak için Nusra liderliğinde Fetih Ordusu şemsiyesi altında birleşen ve sayıları 6 bini bulan cihatçıların 24 kontrol noktasına önce intihar saldırıları düzenlediğini, çatışmalarda 50 askerin öldüğünü ve 6 tankın ele geçirildiğini aktardı.
Askeri birlikler 16 km güneydeki Mastuma Üssü ve Ariha’ya kaçtı. İdlib’teki yönetim birimleri, 15 gün öncesinden Cisr el Şuğur’a tahliye edilmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordu çekilirken hapishanelerde tutulan 15 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.
Kentte valilik, Baas Partisi ve istihbarat binalarına Nusra’nın bayrağı çekilirken eski Devlet Başkanı Hafız Esad’ın heykelleri de yıkıldı.
Şam’daki güvenlik yetkilileri, sivilleri tahliye ettikten sonra çekilen ordunun kenti almak için güneyde yeniden konuşlandığını kaydetti.
Şİİ KÖYLER TEHDİT ALTINDA
Cihatçı gruplar İdlib’i ele geçirdikten sonra kentin kuzeyinde Şiilerin yaşadığı Fua ve Kifraya köylerini kuşattı. Katliamdan korkulurken Nusra’nın Suud asıllı komutanı Şeyh Muheysini “Rejim İdlib’i bombalamayı bırakmazsa Fua köyünü 24 saat içinde defnedeceğiz” tehdidi savurdu.
İdlib’in düşmesinde Türkiye’nin rolü tartışılırken Washington merkezli haber sitesi McClatchyDC, Reyhanlı’da iki muhalif temsilcinin Türkiye’yi ılımlılara verilmesi gereken silahları Nusra’ya göndermekle suçladığını kaydetti.
Washington Post Gazetesi, Suriye’nin SANA Haber Ajansı’nın dolaylı olarak yenilgiyi kabul ettiğini bildirdi. İngiliz Guardian gazetesi, gelişmeleri “İslami militanların stratejik İdlib’i alması Esad’a darbe” diye verdi.
İDLİB’İN ÖNEMİ
Rakka’nın ardından İdlib rejimin kontrolünden çıkan ikinci kent oldu. İdlib kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde önemli bir kavşakta yer alsa da silahlı gruplar bu kentin merkezini ele geçirmeden önce de bölgede hareket kabiliyetine sahipti.
İdlib’in alınması silahlı gruplara moral oldu. Şimdi silahlı gruplar Hama üzerinde baskıyı arttırabilir, rejimin Hama’dan Halep’e ikmal hatlarını hedef alabilir ve İdlib’ten Türkiye sınırına kadar olan bölgedeki kontrolü genişletebilir.
NUSRA TARTIŞMASI
İdlib’e düzenlenen saldırı 6 bin kişilik Fetih Ordusu şemsiyesi altında yapıldı. Nusra’nın başı çektiği Fetih Ordusu’na şeriatçı Ahrar-uş Şam İslam Hareketi, Cund-ul Aksa, Ceyş-us Sunne, Feylek-uş Şam ve Liva-ul Hak katıldı.
Bu operasyonda Nusra’dan sonra gelen Ahrar-uş Şam’ın kurucuları arasında Kaide liderleri de var.
İdlib zaferi son zamanlarda ABD’nin eğit-donat programından istifade etmiş ılımlı grupları bastırıp İdlib ve Halep’te kontrolünü artıran Nusra’yı çekim merkezi haline getirebilir.
Muhalifler arasında Nusra’nın terör örgütleri listesine alınmasının yanlış olduğuna dair artan eleştiriler de buna işaret ediyor.