'Nükleer İran gerçeği kabul edilsin'

Güncelleme Tarihi:

Nükleer İran gerçeği kabul edilsin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 17:08

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulam Rıza Ağazade, “İran'ın nükleer bir güç olduğu gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini” söyledi.

Ağazade ve Rusya Federal Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Sergei Kiriyenko, Buşehr nükleer santralinin test üretimine başlaması dolayısıyla ortak basın toplantısı düzenledi.

Yaklaşık yüzde 95'i biten santralin birkaç ay içinde tamamlanmasıyla elektrik üretimine başlanacağını belirten Ağazade, ön işlem testinin başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Ağazade, tesislerde kullanılan ürünlerin yüzde 24'ünün Alman, yüzde 36'sının İran ve yüzde 40'ının da Rus malı olduğunu söyledi.

Ambargolara rağmen santralde son teknoloji ürünü kullanıldığını belirten Ağazade, kamuoyunun beklenti ve endişesinin giderildiğini bildirdi. Ağazade, ilk aşamada santraldeki elektronik ve bilgisayar donanımlarının test işlemlerinin tamamlanacağını ve zenginleştirilmiş uranyum yerine şimdilik suni yakıt kullanılacağı belirtti.

İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin ABD, AB ve İsrail tarafından endişeyle karşılanmasına ilişkin soruyu cevaplayan Ağazade, “Gerçeklerle yüzleşmenin zamanı geldi. Nükleer bir İran gerçeğini kabul etsinler. Onlar kabul etmese de İran nükleer bir güçtür. Endişelerin giderilmesi için tek yolun müzakere olduğuna inanıyoruz. Nükleer silah üretme programımız yok” ifadelerini kullandı.

Meclisin 5 yılda 20 bin megavatlık enerji üretilmesi kararı aldığını hatırlatan Ağazade, yeni nükleer santrallerin yapımı için çalışmalara başlandığını ve bu konuda yabancı yatırımcılarla anlaşma yapmayı ümit ettiklerini söyledi. Ağazade, Natanz'daki tesislerde halihazırda 6 bin santrifüjün faal olduğunu, gelecek yıl bu sayıyı artıracaklarını belirtti ve “5 yıl içinde 50 bin santrifüj kurmayı planlıyoruz” dedi.

“HER ÜLKENİN NÜKLEER ENERJİ ELDE ETME HAKKI VAR”

Rusya Federal Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Sergei Kiriyenko ise İran'ın nükleer enerji programına ilişkin endişelerin giderilmesi için Buşehr nükleer santralinde denetleme yapılabileceğini söyledi.

Ağazade ile birlikte tesisleri gezdiğini belirten Kiriyenko, bir soru üzerine, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) denetiminde ve ilgili uluslararası hukukun verdiği haklar doğrultusunda her ülkenin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı var” ifadesini kullandı.

Kiriyenko, Buşehr'deki tesislerinin UAEK tarafından denetlendiğini ve Tahran yönetiminin uluslararası taahhütlerine uyduğunu ifade etti. Santralin bir takvim dahilinde bitirileceğini, ancak kesin bir tarih veremeyeceklerini kaydeden Kiriyenko, elektrik üretimine geçildikten bir yıl sonra tesislerin İran'a teslim edileceğini bildirdi.

Rusya, temeli 1975'te Almanya tarafından atılan ve anlaşmanın bu ülkece tek taraflı iptaliyle yıllarca atıl kalan Buşehr nükleer santralinin yapımını üstlenmişti. İran ile Rusya arasında 1992'de imzalanan nükleer işbirliği anlaşması gereğince nükleer santralin yapımına 1994'te başlanmış ve 1999'da da bitirilmesi öngörülmüştü.

Yaklaşık 10 yıl gecikmeyle test üretimine başlayan Buşehr nükleer santralinin 1000 megavat elektrik üretme kapasitesinde olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!