Güncelleme Tarihi:
Japonya dün ülke tarihinin en büyük nükleer faciasının kurbanı oldu. Ülkenin kuzeyindeki bir nükleer yakıt üreten fabrikada, atom bombasının hammaddesi uranyum madeni reaksiyona girdi ve müthiş bir patlama meydana geldi. Havaya büyük miktarda radyasyon yayıldı. Bölgede yaşayan 330 bin kişiden evlerine kapanması istendi. Kazada, 3'ü ağır 21 kişi yaralandı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima ve Nagasaki'de iki atom bombasının kurbanı olan Japonya'daki kaza dün öğlen saatlerinde meydana geldi. Başkent Tokyo'nun 110 kilometre kuzeyindeki Tokaimura Kasabası’nda bulunan Sumitomo Madencilik şirketine ait nükleer yakıt fabrikasında her zamanki gibi sıvı uranyumdan, nükleer santraller için katı uranyum elde edilmesi çalışması yapılıyordu.
İşçiler toplam 16 kilogram kapasitesi bulunan tanklara sıvı uranyum dolduruyordu. Sıvı uranyuma nitrik asit ekleyen işçiler bu yolla madeni katılaştırıyordu. Ancak, işçiler bir tanka normal olarak 2.4 kilo uranyum koyması gerekirken ölçüyü kaçırdılar ve yaklaşık 10 kilo fazla uranyum boşalttılar. Bu sırada uranyum nükleer füzyona uğrayarak reaksiyona girdi.
ATOM BOMBASI SİSTEMİ
Nükleer füzyonda, uranyum atomu içinde bulunan nötronlar, atom çekirdeğine çarpıyor ve uranyum parçalanıyor. Çok büyük miktarda enerji de açığa çıkıyor. Bu zincirleme reaksiyon atom bombasının çalışma sistemini de oluşturuyor. Tokaimura’da da aynı olay meydana geldi. Reaksiyona giren uranyum büyük bir patlamaya yol açtı. Tanktan dev bir mavi alev yükseldi. Havaya da radyasyon sızdı.
RADYASYON 15 BİN KAT
Olay anında havaya uçan tankın yakınında bulunan 3 işçi yoğun bir radyasyona maruz kalarak ağır yaralandı. 14'ü işçi 21 kişi de radyasyon zehirlenmesi teşhisiyle tedavi altına alındı.
Fabrikanın içerisinde radyasyon miktarının normalin 15 bin kat daha fazla bir orana çıktığı tespit edildi. Yakın bölgelerde ise bu oran 10 bin kata ulaştı.
Kurtarma ekipleri ilk önce fabrikadaki soğutma sistemi içindeki suyu boşalttı. Çünkü su reaksiyonu hızlandırıyordu.
BÖLGE KARANTİNADA
Yakındaki fabrikalarda çalışan 150 işçi taliye edildi. Okullar tatil edildi ve halktan evlerinden dışarı çıkmaması istendi. Bölgede yaşayan 330 bin kişiden evlerinden çıkmamaları istendi.
Tren seferleri iptal edildi ve bölgeye giden otoyollar sivil ulaşıma kapatıldı. Kısaca bölge karantina altına alınmış oldu.
Japonlar hazırlıksız yakalandı
İKİ defa atom bombası faciasına maruz kalan ve Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi altında bulunan Japonya'nın, nükleer bir savaş ya da nükleer bir kazaya karşı hazırlıksız olduğu ortaya çıktı.
Japon hükümeti ilk önce, Japon ordusu içinde yer alan kimyasal savaş bölümünü bölgeye gönderdi. Ancak bu bölümün yoğun radyasyona dayanıklı elbisesi yoktu. Ardından Japon hükümeti, ülkede üslenmiş Amerikan birliklerinden yardım istedi. ABD ordusu da ellerinde bu denli yoğun bir radyasyon ortamına dayanacak kadar kuvvetli elbise ve gerekli techizat bulunmadığını bildirdi.
Clinton: Çok üzgünüm
JAPONYA'daki nükleer kazanın hemen ardından ABD'den yardım istedi. ABD Başkanı Bill Clinton, kazadan çok üzgün oluduğunu belirtti.
ABD Enerji Bakanı Bill Richardson, Amerikalı ve Rus ortak uzman ekibinin, Japonya'daki durumu yerinde saptamak üzere derhal yardıma hazır olduklarını açıkladı.
Tehdidin boyutu belirsiz
İTÜ Nükleer Enerji Enstitüsü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Şarman Gençay, Japonya'da meydana gelen nükleer facianın, Çernobil ile karşılaştırılamayacak kadar küçük olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Gençay, önemli olan konunun atmosfere karışan radyasyon miktarı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
‘Meydana gelen kazada önemli olan (ki onu henüz bilmiyoruz. Dünya da bilmiyor daha, belki Japonlar da bilmiyorlar) açığa çıkan, atmosfere yayılan radyoaktivite miktarı. Bu bilinmiyor. Dışarıya yayılan radyoaktivite miktarının çok daha az olacağını zannediyorum. Çok olursa dünyayı etkiler.’
15 nükleer fabrika daha var
Japonlar, kazanın meydana geldiği fabrikayı hemen abluka altına aldı ve yakın bölgelerde bulunan halk üzerinde radyasyon ölçümlerine başladı. Japonlar, yaralılara şiddetli radyasyona karşı dayanıksız elbiselerle yardım ulaştırmaya çalıştı(yanda). Bölgede 15 nükleer malzemeyle çalışan fabrika daha bulunuyor.