Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2009 00:00
Küresel ısınmayı tetikleyen doğalgaz ve fosil yakıtlar çevrecilere saf değiştirtiyor. İngiltere’deki Yeşil lobi, ’daha çok nükleer santral’ için kampanya başlatırken, İtalya ise Çernobil kazası sonrası 1987’de bir referandumla kapattığı nükleer santralleri yeniden inşa etmek için Fransa ile anlaşma imzaladı.
UKRAYNA’nın Kiev kentine bağlı Çernobil kasabasında 26 Nisan 1986 sabahı meydana gelen reaktör kazası ile insanlık ilk büyük nükleer kaza ile tanışmıştı. Kaza sonrasında atmosfere salınan büyük miktarda radyoaktif madde başta Türkiye dahil birçok ülkede sayısız insanın yaşamını etkilemişti. İşte o günden beri çevrecilerin en çok karşı çıktığı enerji üretim yöntemi haline gelen nükleer santraller, doğalgaz ve petrol türevi fosil yakıtların küresel ısınmayı artırıcı etkisi sonrası şimdi tekrar gözde oldu. Hatta İngiliz çevreciler "İngiltere daha fazla nükleer güç santrali yapmalı" diye bu konuda ilk kez destek kampanyası başlattı.
Greenpeace eski başkanı Stephen Tindale, Çevre Ajajnsı Başkanı Lord Chris Smith, bilim adamı Mark Lynas ve Yeşil Parti Chris Goodall’ın başını çektiği Yeşiller lobisi "nükleer santrallerin hala tehdit olduğunu ancak fosil yakıtların yol açtığı iklim değişiminin daha büyük tehdit olduğunu" savunarak yeni nükleer santraller inşa edilmesi çağrısı yaptı. 2050’ye kadar sera gazlarını yüzde 80 azaltma sözü veren İngiltere, kömür ve nükleer enerji santrallerini kapatmıştı. Bu nedenle büyük bir enerji sıkıntısı çeken İngiltere, gelecek 30 yılda en az 10 nükleer santral inşa etmeyi planlıyor.
Tarihi anlaşma
Enerji sıkıntısı çeken diğer iki gelişmiş ülke olan Fransa ve İtalya ise bu konuda işbirliği anlaşması imzaladı bile. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ülkesi adına ilk kez atomik enerji kullanımı yolunda bir adım olan anlaşmaya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte imza koydu. Anlaşma araştırma ve atık işlemenin yanı sıra nükleer güç santrallerinin inşasını kapsıyor. İtalyan ENEL ve Fransız EDF şirketleri 4 reaktör inşa edecek. İtalya böylece, Çernobil kazasından sonra 1987 yılında düzenlenen bir referandumla koyduğu 22 yıllık nükleer yasağına nokta koydu.
22 yıl sonra nükleer anlaşma
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, nükleer işbirliği için el sıkıştı.