Güncelleme Tarihi:
ÖNCE Suriyeli mülteci kılığına girerek, ırkçı bir terör saldırısı planlayan üsteğmen Franco A. olayı... Evinde yapılan aramada, aralarında eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Adalet Bakanı Heiko Maas gibi isimlerin yer aldığı suikast listesinin bulunması. Ardından üsteğmenle işbirliği içinde olan Maximilian T. adlı bir başka üsteğmenin yakalanması. Kışlalarda arama emri ve nazi dönemine ait sembollerin ortaya çıkması. Bunun sonucu kamuoyunda orduya aşırı sağın sızdığı korkusu.
Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, seçimlere 4 ay kala topun ağzında. Bir zamanlar Başbakan Merkel’in yerine geçecek gözüyle bakılan von der Leyen, kendi partisi CDU içinde, tüm orduyu zan altında bırakmakla eleştiriliyor. Hükümet ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ve muhalefet, Savunma Bakanı’nı bu tür olaylarda parlamento ve kamuoyunu aydınlatmamakla suçluyor.
SPD VE YEŞİLLER’DEN ÇAĞRI
Son gelişmeler Alman ordusunda ilk aşırı sağ olay değil. Sekizi Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren neonazi terör örgütünün tetikçileri Uwe Mundlos ile Uwe Böhnhardt da orduda yetişti. NSU’ya lojistik destek veren sanıklardan Andre Eminger de öyle. Üçü de tankçı birliğinde, silah, bomba ve tanksavar kullanmayı öğrendi. Üçü de neonazi olduklarını orduda gizlemedi. Ordu üçünün de neonazi ideolojiye sahip olduğunu biliyordu. Uwe Mundlos, evinde Hitler fotoğrafları bulunmasına rağmen, herhangi bir disiplin cezası almadan, askerliğini tamamladı. Savunma Bakanlığı, NSU Araştırma Komisyonu’na Uwe Mundlos’la ilgili belgeleri vermedi. SPD savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, “Aşırı sağcı NSU teröristi Uwe Mundlos gibi ağır vakalarda, parlamentoya ve kamuoyuna en geniş aydınlanma imkanının sunulması gerekir. Önemli bilgileri saklayan, yeni bir araştırma komisyonunu teşvik etmiş olur” dedi. Yeşillerli Hans Christian Ströbele de bakanlığı beş yıl aradan sonra Uwe Mundlos’a ait belgeleri parlamentoya sunmaya çağırdı.
HELMUT SCHMİDT POSTERİ
Kışlalarda yapılan aramalar ise yarına kadar sürecek. Aramalarda Nazi dönemi ordusuna ait bazı semboller ve malzemeler bulundu. Bunların arasında Almanya’nın Sosyal Demokrat eski efsanevi başbakanlarından Helmut Schmidt’in Nazi dönemi Alman ordusundaki üsteğmen üniformasıyla fotoğrafı da yer alıyor. Hamburg Askeri Üniversite koridorunda yorumsuz asılı fotoğraf sökülerek toplatıldı. Resmi kimin astığı bilinmiyor. Schmidt, Nazi iktidarı döneminde orduda üsteğmen olarak görev yaptı. Bir arkadaşının anlattığına göre Schmidt cepheye gitmek için herşeyi denedi ve en çok insanın öldürüldüğü doğu cephesinde görev yaptı. Sivil halkın aç bırakıldığı Leningrad kuşatmasına katıldı. Helmut Schmidt’in bu geçmişi Almanya’da gizli değil. Bunun üzerine kitaplar yazıldı.
Alman ordusunda endişe verici aşırı sağ olaylar, 2011’de ara verilen mecburi askerlik hizmetine yeniden geçilmesi tartışmalarını da başlattı.