Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’yı dolaşarak, Türk avına çıkan, sekizi Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırının sorumlusu neonazi terör örgütü NSU ile ilgili dosya yok etme skandalları bitmiyor. Genel olarak NSU dosyalarını yok etme yasağı bulunmasına rağmen Brandenburg Eyalet Savcılığı’nın daha geçen yıl önemli bir dosyayı yok ettiği ortaya çıktı. Dosya, NSU davasının en önemli tanığı sayılan ve ‘Piatto’ kod adlı neonazi muhbir üzerine önemli belgeleri içeriyor.
OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Almanya’nın doğu eyaletlerinden Brandenburg istihbaratı, neonazi terör çetesinin kaçak elebaşıları Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe’ye bilgi sızdırıp yakalanmalarını önlemekle suçlanıyor. İddialara göre Brandenburg istihbarat teşkilatına ‘Piatto’ kod adıyla muhbirlik yapan Carsten Szczepanski, seri cinayetlerin başlangıcından iki yıl önce üçlü çetenin silahlanmak için çalışma yaptığı ve Güney Afrika’ya kaçmak istediği bilgilerini veriyor. Ancak eyalet istihbaratı bu önemli bilgileri hem değerlendirmiyor, hem de federal istihbarat ve polis teşkilatıyla paylaşmıyor. Brandenburg istihbaratı ayrıca 2000 yılında çete ortaya çıkınca, dosyayı kısmen karartıyor ve iddialar üzerine Federal İstihbarat Teşkilatının dosyaları incelemesine de sınırlı izin veriyor. Brandenburg Eyalet Meclisi bu iddiaların üzerine gitmek amacıyla bu yılın temmuz ayında NSU Araştırma Komisyonu kurdu. Komisyon, ‘Piatto’ üzerine yoğunlaşmak istiyor.
BAKANLIK SÖZCÜSÜ HÜRRİYET’E AÇIKLADI
Komisyon, Piatto dosyasını istiyor ve bunun üzerine savcılığın dosyayı yok ettiği ortaya çıkıyor. Brandenburg Adalet Bakanlığı olayı Hürriyet’e doğruladı. Bakanlık basın sözcüsü Maria Strauss, belgeleri savcılığın 10 yıllık yasal süre dolduğu için sildiğini belirtti ve “Bu konuda siyasi duyarlılık gösterilmediği için bakanlık olarak üzgünüz” cevabını verdi. Sözcü, “Bakanlık bu olayın üzerine gidecek mi?” sorusuna, “İnceliyoruz” yanıtını verdi. NSU belgelerini yok etme yasağını hatırlattığımız bakanlık sözcüsü, “Böyle bir genel geçerli yasak yok. Sadece Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nun istihbarat ve poliste NSU belgelerinin yok edilmemesi için tavsiye kararı var. Ancak bu tavsiye kararı adliyeyi kapsamıyor” dedi.
“NSU davası yürürken, nasıl olur da savcılık bu belgeleri siler” sorumuza bakanlık sözcüsü “Münih’teki mahkeme bu belgeleri istemedi. Sadece ilk olarak Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu bu belgeleri istedi. Onlara verdik. O nedenle bu belgelerin bir kopyası NSU Araştırma Komisyonu’nun elinde var. Şimdi biz bu kopyaları istedik” dedi.
KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ, ADRESİ BİLİNMİYOR
Brandenburg istihbaratına Piatto kod adıyla 1994-2000 yılları arasında çalışan Carsten Szczepanski daha 14 yaşında neonazi çevreye giriyor ve aktif çalışıyor. 1991’de evinde yapılan aramada polis dört adet boru bombası buluyor ama serbest kalıyor. Szczepanski 10 kişilik neonazi grupla Nijeryalı bir öğretmeni öldüresiye döverek hastanelik ediyor. Nijeryalı öğretmen günlerce komada yatıyor. Adam öldürmeye teşebbüs suçundan sekiz yıl hapse mahkum olan Szczepanski cezaevinde istihbaratla bağlantı kuruyor. İstihbarat Piatto kod adıyla kendisini muhbir olarak görevlendiriyor ve mahkum olmasına rağmen hapishaneden çıkarak, neonazi çevreler içinden istihbarata bilgi topluyor. Muhbir Piatto, polisin aradığı üçlü çetenin silahlanma ve Güney Afrika’ya gitmek için sahte pasaport tedarikiyle uğraştığı bilgilerini veriyor. Çetenin 2000’de ortaya çıkması üzerine muhbir olduğu da açığa çıkan Piatto, şimdi başka bir kimlikle ve gizli bir yerde yaşıyor.