Güncelleme Tarihi:
Amerikan Senatosu yaptığı oturumda Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) terörle mücadele kapsamında izleme programının süresinin uzatılması ve NSA'ın faaliyetleri konusunda reforma gidilmesi konularında uzlaşma sağlayamadı.
Uzlaşmanın sağlanamamasında Cumhuriyetçilerin bölünmesi etkili oldu. Çoğunluğun desteklediği Cumhuriyetçi Mitch McConnell, terörle mücadele için bugüne dek alınan önlemlerin, üzerinde hiçbir değişiklik yapılmaksızın uzatılmasını isterken, bir başka Cumhuriyetçi senatör Rand Paul, programın vatandaşların özgürlüğu konusundaki haklara izinsiz bir müdahale olduğunu belirterek, karşı çıktı.
FBI ÖZEL YETKİYİ KAYBETTİ
Böylece Federal Polis Teşkilatı FBI da terörle mücadele konusunda sahip olduğu birçok özel yetkiyi kaybetmiş oldu.
Söz konusu izleme programının süresi gece yarısı sona erdi.
Senato şimdi NSA'de reform yapılmasını öngören yasa üzerinde çalışacak. Bu yasa NSA'in izleme faaliyetlerini çok sıkı biçimde sınırlandıracak olsa da kurum kısa süre içinde yine meta bilgilerine ulaşabilecek ve FBI programları da hiçbir sınırlandırma olmaksızın yeniden faaliyete geçebilecek.
NSA'DE REFORM TALEBİ
Senato'nun bu konuda en erken salı günü bir karar vermesi bekleniyor. Şayet Senato, Temsilciler Meclisi'nde onaylanan "USA Freedom Act" adlı yasa tasarısını onaylamazsa, o zaman Temsilciler Meclisi'nin üzerinde değişiklik yapılan yasa tasarısını yeniden oylaması gerekiyor. "USA Freedom Act" adlı yasa tasarısı Amerikan vatandaşlarının istihbarat servisi NSA tarafından izlenmesini sınırlandırmayı öngörüyor.
Tasarı, NSA'in telefon bağlantısı verilerini kayıt altına almasını engelliyor ve bunu özel telefon şirketlerine devrediyor. NSA'in ayrıca verilere ulaşmak için her bir durumda özel Dış İstihbarat Teftiş Mahkemesi'nden (Foreign Intelligence Surveillance Court) izin alması gerekiyor.
NSA dün öğleden sonra meta bilgilerini kapatma işlemine başladı. NSA'in izleme faaliyetlerinin dayandığı önlemler 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında terörizmle mücadele kapsamında istihbarat servislerine geniş yetkiler tanıyan "Patriot Act" adlı yasa ile kabul edilmişti. Yeni yasa 1 Haziran'da geçerlilik süresi dolan "Patriot Act" yerine düşünülmüştü.