Nobelli bilim insanı seksist sözleri nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı

Güncelleme Tarihi:

Nobelli bilim insanı seksist sözleri nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 11:29

Nobel ödüllü İngiliz biyokimyager Tim Hunt, Güney Kore’deki Dünya Bilim Gazetecileri Konferansı’nda yaptığı seksist açıklamaların ardından University College London’daki (UCL) onursal profesörlük görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Ünlü bilim insanı konferansta yaptığı konuşmada “Size kadınlarla ilgili problemimi söyleyeyim. Onlar laboratuvardayken üç şey oluyor. Ya size aşık oluyorlar, ya siz onlara aşık oluyorsunuz ya da eleştirildiklerinde ağlıyorlar” demiş ve sözlerine “Kadınların önünü kapatmak istemiyorum. Ama tek cinsiyetli laboratuvarları savunuyorum” diyerek devam etmişti.

Konferansta bulunan Londra City Üniversitesi Bilim Gazeteciliği bölümü başkanı Connie St. Louis Tim Hunt’ın sözlerine Twitter’da paylaşmış ve bunun üzerine sosyal medyada yüzlerce kişi Nobelli bilim insanına şovenist tavırları nedeniyle sert tepki göstermişti.

ÖZÜR DİLEDİ AMA...

72 yaşındaki Hunt, sosyal medyada yaşanan fırtınanın ardından BBC Radyo 4’a konuk olmuş ve sözleri nedeniyle özür dilemiş ancak “Laboratuvardaki kadınlarla problemler yaşadığının doğru olduğunu” belirtmişti.

Hunt’ın “yarım yamalak” özrü ona karşı olan eleştirilerin daha da şiddetlenmesine ve bir çok bilim kadınının onun istifasını talep etmesine neden olmuştu.

UCL, internet sitesinde yayınladığı açıklamada Tim Hunt’ın istifasını doğruladı ve “ UCL İngiltere’de kadın öğrencileri erkeklerle eş statüde kabul eden ilk üniversitedir ve biz bu gelişmenin üniversitemizin cinsiyet eşitliği standartları açısından doğru bir sonuç olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hunt’ın istifası genel olarak mutlulukla karşılanırken, bazı gruplar “agresif feminizmin” değerli bir bilim insanının hedef gösterilmesine neden olduğunu iddia etti. Daily Mail gazetesi konu ile ilgili yayınladığı makalede Hunt’ın istifaya zorlanmasının hata olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!