Celal ÖZCAN / MÜNİH
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 00:00
Almanya’nın Nobel ödüllü yazarı Günter Grass’ın Nazi lideri Hitler’in vurucu timi "Waffen SS" birliğinde gönüllü asker olduğunu açıklaması büyük gürültü kopardı. CDU’lu politikacı, yazarın aldığı Nobel ödülünü ve öteki tüm ödülleri geri vermesini istedi. Bazı yazarlar ise açık sözlülüğü için Grass’ı övdü.
ALMANYA’nın Nobel ödüllü dünyaca tanınmış yazarı Günter Grass’ın İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru Nazi lideri Hitler’in paramiliter gücü "Waffen SS" birliğine gönüllü kaydolduğunu açıklaması Alman yazar, sanatçı ve aydınlarını ikiye böldü. Bazı Alman yazarlar Grass’ın geç de olsa bu sırrı ifşa etmesini cüretkár bir davranış olarak överken, bazıları da Grass’ın bunu 60 yıl gizlemesini eleştirdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi’nin kültür politikaları sözcülerinden Wolfgang Börnsen eleştirileri çok daha ileri götürerek, "Grass, Nobel ödülü de dahil aldığı tüm ödülleri geri vermeli. Grass şimdiye kadar politikacılardan hep yüksek ahlaki değerlere uymasını talep etti. Şimdi bu ölçüyü kendisine uygulasın" dedi.
KULLANILMIŞ ARABA
Almanya’da Nazi dönemini araştırmalarıyla tanınan araştırmacı yazar Prof. Joachim Fest ise "Grass ahlaki olarak çok ağır yara aldı. Bir ulusu Nazi geçmişi nedeniyle devamlı vicdan azabına çağıran bir kişinin, kendisinin de Nazi batağına derin biçimde battığını 60 yıl sonra açıklamasını anlamıyorum. Grass kendini hep ahlaki bir merci olarak gördü, başkalarını acımasızca eleştirdi. Grass’ın birçok yaşıtı Nazi ordusu Waffen SS’ye çağrılmamak için gönüllü Alman ordusuna kaydoldu. Grass’ın doğrudan SS üyesi olması düşündürücü. Ben ondan kullanılmış araba bile satın almam" diye konuştu.
Polonya’da "Dayanışma" sendikasının tanınmış lideri ve Polonya demokratik cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı Lech Walesa da Danzig doğumlu olduğu için şehrin fahri hemşehri ödülü verilen Grass’ı bu ödülü gönüllü geri vermeye çağırdı. Walesa, "O zaman bilseydik, bu ödülü vermezdik" dedi.
YAZARLARDAN DESTEK
Edebiyat eleştirmeni Helmuth Karasek de Grass’ın açıklamasını geç bulduğunu belirtti ve "daha önce açıklasaydı, Nobel ödülü alamazdı" diye konuştu.
Alman yazar Walter Jens ise Grass’ı bu sırrını açıkladığı için övdü. Walser, Grass’ın yerinde birinin bunu açıklamış olmasının değerini bilmek gerektiğini vurguladı ve "Grass’ın yerinde kim bunu yapardı" diye sordu. Almanya’nın öteki tanınmış yazarlarından Ralph Giordano, Martin Walser ve Dieter Wellershoff da Grass’ı savundu. Grass’ı savunan yazarlar, onun böyle bir sırrı açıklayan samimi tavrını yazarın ahlaki olarak mahkum edilmesi için kullanılmamasını talep etti. Yazar Günter Grass yeni piyasaya çıkacak olan kitabı "Soğanı Soyarken" adlı romanında ve "Frankfurter Allgemeine" gazetesine verdiği demeçte Hitler’in "Waffen SS" birliğine gönüllü kaydolduğunu açıklamıştı.