Güncelleme Tarihi:
İsveç Kraliyet Akademisi, Norveç’in başkenti Oslo’da yaptığı duyuruyla İran’da kadın haklarına yönelik sistematik ayrımcılık ve baskıya karşı savaşan ve Nergis Muhammedi’nin Barış Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı. Nobel Komitesi’nin açıklamasında Mahsa Amini protestoları sebebiyle hapishanede bulunan Muhammedi’nin “cesur mücadelesi için büyük bedeller ödemek zorunda kaldığı” kaydedildi.
5 DAKİKADA 8 YIL HAPİS
İran’daki İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin başkan yardımcılığını yürüten 51 yaşındaki Muhammedi, 2011’den bu yana 13 kez tutuklandı ve toplamda 31 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Son olarak 2022’de Mahsa Amini protestoları sırasında tutuklanan Muhammedi, 5 dakika süren bir duruşmanın ardından 8 yıl hapis ve 70 kırbaç cezası aldı.
BM: SERBEST BIRAKIN
2003’de Barış Ödülü’nü alan ilk İranlı kadın olan Şirin Ebadi ile beraber kadın haklarıyla ilgili çalışmalar yürüten Muhammedi, bulunduğu Evin Hapishanesi’ndeki koşullarla ilgili uluslarası basın kuruluşları için yazılar kalema aldı. Birleşmiş Milletler, aralık ayında yapılacak ödül törenine katılabilmesi için İran’a Muhammedi’nin salıverilmesi çağrısında bulundu. Muhammedi yaklaşık 1 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oldu.
Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani dün yaptığı açıklamada, Nergis Muhammedi’nin Barış Ödülü’ne layık görülmesini “önyargılı ve siyasi” olarak niteleyerek kınadıklarını söyledi.
‘GENÇ KIZI POLİS KOMALIK ETTİ’ İDDİASI
İranlı insan hakları kuruluşları, bir genç kızın ahlak polisi tarafından darp edildiği için komada olduğunu ileri sürdü. Norveç merkezli İran-Kürt insan hakları örgütü Hengaw, 16 yaşındaki Armita Geravand’ın başkent Tahran metrosunda polis tarafından başörtüsü kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle dövülmesi sonrası komaya girdiğini iddia etti. İranlı yetkililer darp iddiasını yalanladı. 2022 yılında 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi gözaltısında ölümü sonrası ülke çapına yayılan protestolar yaşanmıştı.