Güncelleme Tarihi:
Komitenin açıklamasında, ‘Nükleer silahların dünya yüzünden silinmesi için mücadele ediyor. Bu alanda çok az başarı elde edilmesine rağmen bu çabaları cesaretlendirmek gerekiyor’ denildi.
Baradey ise haberi televizyondan öğrendiğini belirterek, ödülün, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarıyla ilgili sorunların çözümünde ‘çok gereksinim duyulan desteği’ vereceğini ifade etti. Bu ödülün, UAEK’nin rolüne ilişkin çok güçlü bir mesaj verdiğini ve kendisine büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade eden Baradey, ‘Çok mahçup oldum ve şeref duydum’ dedi.
UAEK’nin 1997’den bu yana başkanı olan Muhammed El Baradey, dünya çapında nükleer silahların yayılması karşıtı yaptığı mücadele ile biliniyor. Kurumun başkanlığına üçüncü kez seçilen 63 yaşındaki Mısırlı diplomat, Saddam Hüseyin dönemi Irak ve şu anda da İran ve Kuzey Kore konularında olduğu gibi, uluslararası nükleer tartışmaların merkezindeki adam olarak tanınıyor.
Geçmişte üç Mısırlı, Nobel ödülüne layık görülmüştü. 1978’de Enver Sedat, Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olurken, 1988’de Nagıp Mahfuz edebiyat, 1999’da Ahmed Zevayil ise kimya dalında ödül almıştı.
KİMDİR
Kahire üniversitesi mezunu olan Baradey, 1964 yılında New York’ta uluslararası hukuk alanında doktora derecesi elde etti. Aynı yıl BM’de diplomat olarak göreve başladı. 1984’te UAEK’ya giren Baradey, 1987-1991 yılları arasında müşavir, daha sonra da hukuk servisi direktörü olarak görev yaptı. 1991’deyse dış ilişkiler genel direktörlüğüne getirildi. 1997 yılında kurumun başkanlığına, İsveçli Hans Blix’in yerine getirildi.
Bunlar da alternatif Nobel ödülleri
BİLİMSEL mizah dergisi Annals of Improbable Research tarafından verilen alternatif Nobel ödülleri de sahiplerini buldu. ABD’nin Massachusetts eyaleti Cambridge kentinde, önce güldürüp sonra düşündürmek amacıyla ‘Ig Nobel Ödülleri’ adıyla verilen ödülleri kazananlar şöyle:
Tıp: Köpeklere nakledilen yapay testisin mucidi Greg Miller.
Edebiyat: e-mail gönderip, İsviçre bankalarında dondurulmuş hesapların transferine yardım karşılığında komisyon vaat ederek para sızdıran Nijeryalılar.
Akışkanlar Dinamiği: Penguenler yellendikleri zaman oluşan basıncı hesaplayan Alman ve Macar iki bilimadamının ciddi çalışması.
Ekonomi: Kaçıp saklanan alarmlı saati icat eden ABD’li Gauri Nanda.