Güncelleme Tarihi:
Ä°ÅžTE SANÄ°YE SANÄ°YE Ä°NFAZ ANI - WEB TV
Müslümanlarla Hristiyanlar arasında gerginliÄŸin sürdüğü Nijerya'da geçtiÄŸimiz haftalarda El Cezire televizyonunun, güvenlik güçlerini sokak ortasında silahsız Müslümanları infaz ederken gösteren bir video yayınlamasının ardından baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında 17 görevli gözaltına alındı.    Â
Ä°zleyenlerin kanını donduran görüntülerde, ağırlıklı olarak Müslümanların yaÅŸadığı kuzey bölgesinde polis ve askerlerden oluÅŸan bir özel birim görevlileri, Nijerya genelinde ÅŸeriat kanunlarının hakim olmasını isteyen Boko Haram adlı bir grubun üyeleri oldukları bildirilen Nijeryalıları tek tek öldürüyor.Â
Görüntülerde Nijeryalı polis ve askerler, düzenledikleri baskınlarda yakaladıkları gençleri ve engelli insanları işlek bir caddede yüz üstü yere yatırıp kalaşnikoflarla vuruyor.
Uluslararası kamuoyunu şoke eden olayın, geçtiğimiz yılın Temmuz ve Ağustos aylarında Nijerya'nın kuzeyinde Boko Haram grubuyla polis arasında çıkan çatışmaların ardından yaşandığı öne sürülüyor. Borno, Yobe, Kano ve Bauchi eyaletlerindeki çatışmalarda yaklaşık bin kişi hayatını yitirmişti. Olaylar Nijerya'da Batı tarzı eğitimin yasaklanmasını isteyen Boko Haram üyelerinin bir polis karakoluna saldırmasının ardından alevlenmişti.
Ä°NSAN HAKLARI DERNEKLERÄ° UYARIYOR
Associated Press haber ajansına konuşan polis sözcüsü Yemi Ajyai, Nijerya polisinin Özel Kuvvetler Departmanı'nın, bu olaya karıştıklarını düşündükleri görevlileri geçtiğimiz hafta sonu sorgulanmak üzere tutukladıklarını açıkladı.
Nijerya polisi ve ordu yetkilileri geçmişte, ülke içinde çıkan karışıklıklarda yargısız infaz gerçekleştirdikleri yönündeki suçlamaları inkar ederken, insan hakları dernekleri Batı Afrika ülkesindeki güvenlik güçlerinin bu tür uygulamalara sık sık başvurduğunu ifade ediyor.
Kuzey bölgesindeki 12 eyaletinde şeriat kanunları geçerli olan Nijerya'da, nüfusun yarısını Müslümanlar, diğer yarısına yakınını ise Hıristiyanlar oluşturuyor.
Yaklaşık 150 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesinde, zaman zaman gerilimler yaşansa da, iki toplum çoğunlukla barış içinde yaşıyor.