Güncelleme Tarihi:
Nijerya'dan bildiren BBC muhabiri Will Ross, saldırının üzerinden 48 saat geçmesine rağmen, Attagara ve diğer kasabaların sokaklarında ölülerin olduğunu söyledi.
'EN AZ 200 ÖLÜ'
Bölgenin milletvekili Peter Biye, ölü sayısının en az 200 olacağını belirtti. Saldırıdan kaçanların dağlara saklandığını ifade eden Biye, bölgede kimse kalmadığını, bu nedenle ölü sayısını kimsenin veremeyeceğini söyledi. Milletvekili, ordunun söz vermesine rağmen hala bölgeye askeri birlik göndermediğini kaydetti.
Nijerya ordusuna bu konudaki yorumları soruldu ancak bir yanıt alınamadı.
Bazı haber kaynakları, bölgede cihatçı bayrakların dalgalandığını belirtiyor.
'VAAZ VERMEYE GELDİK'
Maiduguri kentindeki saldırıdan kurtulanlar BBC'ye konuştu. Buna göre militanlar, topluluğun üzerine ateş açmadan önce, vaaz vermeye geldiklerini söylemiş.
Maiduguri kenti ve çevresinde geçen yıl olağanüstü hal ilan edilmişti ve o zamandan beri bölgede saldırılara çok sık rastlanmıyordu.
İslamcı silahlı örgütler bugüne kadar daha ziyade uzak bölgelere saldırıyordu. Nijerya hükümeti, 200'den fazla kız öğrencinin Boko Haram örgütü tarafından kaçırılmasından bu yana, hem ülke içinde hem de uluslararası kamuoyunda artan bir baskı altında.
BOKO HARAM NASIL BİR ÖRGÜT?
2002 yılında kurulan örgüt, Batı tarzı eğitime karşı çıkıyor. Örgütün ismi de Hausa dilinde "Batı eğitimi yasaktır" anlamına geliyor.
Bugüne kadar binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan örgüt, daha önce Nijerya başkenti Abuja'da polis ofisine ve Birleşmiş Milletler merkezine de saldırmıştı.
ABD, Boko Haram'ı 2013'te "terör örgütü" listesine aldığını ilan etti.
Örgüt, 14 Nisan'da Kamerun sınırındaki Chibok köyünde 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmıştı. Kaçırdığı kızları köle olarak satmakla tehdit eden örgüt lideri Ebubekir Şekau, daha sonra kızların çarşaf giymiş, dua ederken bir videosunu yayımlamış, onların Müslüman olduklarını söylemişti.
Hükümet Boko Haram ile müzakereye başlamış ancak daha sonra geri çekilmişti. Kaçırılan öğrenciler hala örgütün elinde tutuluyor.