Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 00:00
ABD’li uzmanlar, kaşınmanın neden rahatlattığı sorusunun yanıtını buldu.
Uzmanlar, kaşınmanın "beyinde hoş olmayan duygular ve anı-larla ilgili bölgeleri" geçici bir süre etkisiz duruma getirdiğini belirledi.
Kuzey Carolina’daki Wake Forest Üniversitesi’nden Dr. Gil Yosipovitch ve ekibi, kaşınma sırasında beyinde ne gibi aktivitelerin meydana geldiğini araştırdı. Dr. Yosipovitch, araştırmalarının "kaşımanın kaşınma hissini nasıl geçirdiğinin yanıtını veren ilk araştırma" olduğunu söyledi.
Uzmanlar, araştırma kapsamında 13 sağlıklı insanın bacaklarının alt kısmını 30 dakika süresince aralıklı olarak toplam 5 dakika yumuşak bir fırçayla kaşıdı. Bu sırada deneklerin beyinlerini MR yardımıyla izleyen araştırmacılar, "kaşıma eylemi" sırasında beyindeki acıyı algılama ve hatırlamayla ilgili bölgelerin aktivitesinin azaldığını saptadı. Kaşıma işleminin yoğunlaşması, beynin bu bölgelerindeki aktiviteyi iyice düşürdü. Dr. Yosipovitch, kaşımanın "kaşınma hissi yaratan duyguları" bastırarak rahatlama getirdiğini sandıklarını söyledi.
Araştırmacılar ayrıca, kaşındıkça kaşınmak istemenin de nedenini buldular. Kaşınma eyleminin, beyindeki ağrı ve aynı zamanda tekrarlayan davranışlarla ilgili bir bölgedeki aktiviteyi artırdığını saptayan uzmanlar, bunun sürekli kaşınmak istemenin yanıtı olabileceğini ifade ettiler.