New Yorklular yıldızları gördü

Güncelleme Tarihi:

New Yorklular yıldızları gördü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2003 01:53

Metro ve otobüs çalışmadığı ve trafik kilitlendiği için birçok insan evine yürüyerek gitti.

Evine ulaşmak için 4 saat bile yürüyen var. Ancak birçok New Yorklu evlerine gitmek yerine sokaklarda gecelemeyi tercih etti. Gitar çalıp şarkı söylediler, bazıları mangallarla piknik yaptılar, bazıları çadırlar kurdu, çocuklar oyunlar oynadı. İnsanlar pilli radyolardan elektrik kesintisiyle ilgili haberleri dinledi. Kimisi açık olan lokantalarda mum ışığında romantik yemekler yedi. New York semalarının tamamen karanlığa gömülmesi nedeniyle insanlar yıllardır ilk kez yıldızları görebildi.

New York’ta bir ilk: Sporsuz bir gün

Spor karşılaşmalarının çoğu iptal edildi. Beyzbol, basketbol, tenis ve at yarışları özellikle kesintiden etkilenen spor dalları olurken, Kuzey Amerika profesyonel beyzbol ligi takımlarından New York Mets ile San Francisco Giants maçı ertelendi. Toronto'da da tenis turnuvasında bir çiftler maçı iptal edilirken, Toronto Argonauts ile Edmonton Eskimos arasındaki Amerikan futbol maçı ertelendi.

Dondurma bedava da var, karaborsa da

Elektrik kesintisi New York'ta dondurma fiyatlarını şaşırttı. Elektriği kesik olan dondurmacılar, erimeden bir an önce tüketebilmek için fiyat düşürdü, jeneratörü olanlar ise fiyatları yükseltti. Normalde dondurmanın külahının 2 dolara satıldığı New york'ta bir dükkan ‘‘Elektrik kesintisi satışı: Külahı 1 dolar’’ diye tabela astı, satarak tüketemeyeceğini görünce de bedava dağıtmaya başladılar. Jeneratörü olan dondurmacılar ise diğerleri eriyip bittikten sonra külahını 5 dolara yükseltti. Bu arada seyyar satıcılar el fenerlerini 25, pillerini 10 dolara satmaya başladılar. Suların şişesi 10 dolara satıldı.

İngilizler okyanusun ortasından döndü

Elektrik kesintisi yüzünden dünyanın hava trafiği de aksadı. Saat farkından dolayı elektrik kesintisinden önce İngiltere'den son uçaklar kalkmış bulunuyordu. Bu yüzden birçok uçak New York yerine başka havaalanlarına yönlendirildiler. Elektrik kesildiğinde havada bulunan British Airways uçaklarından kimileri Philadelphia ve Boston'a inerken Toronto'ya gitmek üzere olan uçaklar Montreal'e indi. New York'a gitmek üzere Londra'nın Heathrow Havaalanı'ndan havalanan İngiliz yolcularla dolu Virgin Atlantic uçağı ise Atlas Okyanusu'nun ortasından geri döndü. Bir diğer Virgin Havayolları uçağı ise Washington'a yönlendirildi. 1700 kadar yolcu perişan oldu.

Birinde bebek patladı diğerinde yağma

ABD tarihinde iki kez büyük elektrik kesintisi meydana geldi. Her ikisi tarihte izler bıraktı. 9 Kasım 1965 günü New York'ta yaşanan kesintiden dokuz ay sonra doğumlar artınca bu kesinti tarihe ‘‘bebek patlaması’’ olarak geçti. 13 Temmuz 1977 günü aynı kentte meydana gelen kesinti ise yağma ve kundaklama olaylarına sahne oldu. 3 bin 800 kişi tutuklandı, 1 milyar doları aşkın zarar meydana geldi.

Bu kesintide New York'ta yağma olaylarına rastlanmazken Radio-Canada, Kanada'nın Ottawa kentinde polisin karanlıktan faydalanarak bir mağazayı yağmalamaya çalışan bir adamı yakaladığını haber verdi.

New York Times bile sayfa azalttı

Elektriksiz kalan gazeteler dünkü sayılarını sayfalarını azaltarak yayınladılar. Cleveland'deki Plain Dealer gazetesi tamamen elektriksiz kalınca 15 muhabir ve editörünü 40 km ötedeki Akron Beacon-Journal gazetesine gönderdi ve orada baskıya girdi. Detroit News gazetesi sayfa azaltırken New York Times da jeneratörü olduğu halde sayfa sayısını azalttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!