New York Times: Almanlar ülkelerindeki Türkleri sorguluyor

Güncelleme Tarihi:

New York Times: Almanlar ülkelerindeki Türkleri sorguluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 12:40

The New York Times tutuklanan bir Türk’ün de katıldığı iddia edilen Almanya’daki terörist eylem girişimini konu alan bir habere yer verdi. Almanya’daki Türkleri de inceleyen NYT’nin haberinde, Almanların tarihi olarak ılımlı ve büyük bölümü rahat yaşayan ülkelerindeki Türk azınlığın son olay konusundaki düşüncelerini sorguladıkları belirtildi.

Gazetede Almanların, geçen hafta, önlenen bir terörist saldırıya ilişkin haberlerle yüz yüze kaldıkları ve tarihi olarak ılımlı ve büyük bir bölümü rahat biçimde yaşayan ülkelerindeki Türk azınlığın bu konudaki düşüncelerini sorguladıkları belirtildi.

Tutuklanan üç kişiden birinin Türk olduğunu, üç şüphelinin aranmakta olduğunu ve olaya karışan daha fazla Türk’ün bulunabileceği haberlerini hatırlatan NYT, “Bu Türklerin şüphe altına girdiği ilk olay değil. Geçen yaz polis, bir pop müzik konserine bombalı saldırı yapacakları iddiasıyla birkaç Türkü kısa süre gözaltına almıştı. Bu olayın İstanbul ve Pakistan arasında uzanan tamamen değişik bir şebeke yapısını içerdiği söyleniyor” dedi.

2005 LONDRA BOMBALAMALARINI ANDIRIYOR

Büyüdükleri ülkede terörist saldırı düzenlemeleri itibarıyla olayın 2005 temmuzundaki Londra bombalamalarıyla benzerlik göstermesinin rahatsız edici olduğunu belirten New York Times’a konuşan eski Başbakan Gerhard Schröder’in danışmanlarından Guido Steinberg, Alman yetkililerin “siyasi hassasiyeti” fazla olduğu gerekçesiyle bu konular üzerinde fazla konuşmak istemediklerini belirtti.

Berlin’deki Uluslar arası Güvenlik İşleri Enstitüsü araştırmacılarından Steinberg, “Teröristlerin çoğunun Faslı, Cezayirli ya da Kürt olması durumu var. Ancak teorik olarak adam toplamak için zemin oluşturan 2 milyon Türkümüz var ve bu kritik bir kitle” dedi.

NYT Almanya’da Türk kökenli 2.7 milyon kişi yaşadığını, bunlardan 900 bin kişinin vatandaş olduğunu ve “aşırılığın” bu kişiler arasında kök salmaya başladığını belirtti. Aşırılığın sadece Türklerin toplandığı mahallelerde değil, son saldırı olayı nedeniyle tutuklanan 28 yaşındaki Adem Yılmaz’ın yaşadığı ve gençliğini geçirdiği Frankfurt dışındaki Langen’de de kök saldığını kaydeden NYT’nin yazarları Adem Yılmaz’ın komşularıyla yaptıkları görüşmelere de yer verdiler.

TÜRKLERDEN 100’Ü GERÇEKTEN TEHLİKELİ

Erich Rang adlı komşu gazeteye, “Önce normal bir çocuk gibi görünüyordu. Sonra birden bire Taliban gibi uzun sakallı oldu. Bir süre ortalıkta görünmedi, buradakiler Türkiye’de askerliğini yaptığını söylediler” dedi.

Alman istihbarat kaynaklarının verdiği Adem Yılmaz’ın Mart 2006’da Özbekistan kökenli İslami Cihad Birliği adlı terörist grup tarafından Pakistan’da eğitildiği bilgisini aktaran gazete, Alman Federal Anayasayı Koruma Kurumu’nun 2006 yılı raporuna göre, ülkede 32 bin 150 aşırı eğilimleri bulunan Müslüman yaşıyor. Bunların 27 bin 250’sini ise Türk kökenliler oluşturuyor. Ancak bunlardan da 100’den azı gerçekten tehlikeli bulunup düzenli denetim altında tutuluyor.

NYT Almanya’daki Türk toplumu liderlerinin son olayın içinde Türklerin bulunmasından kaygı duyduklarını, şoke olduklarını, teröristleri kınadıklarını yazdı. Kimi Türkler de buna karşı gelecek tepkilerden duydukları korkuyu dile getirdi. New York Times’e Almanya’daki olayda Türklerin rolü konusunda açıklama yapanların görüşleri özetle şöyle:

Sedef Özakın (Münih Belediye Meclis Üyesi): Az sayıda ve çoğunluğu genç Türkler arasında radikalizm belirtileri hissediliyor. Bu iki şekilde ortaya çıkıyor, ateşli biçimde dini tavırlar ve farklı bir Türk milliyetçiliği. Göze batar biçimde Türk bayrağı içeren tişörtler ve şapkalar burada gençler arasında çok popüler. Çözüm temel Türk organizasyonlarının gençlere ulaşması ve radikal, şiddet içeren örgütlenmelerle yoldan çıkarılmalarının engellenmesi.

Dirk Halm (Duisburg-Essen Üniversitesi, Türkiye Araştırmaları Merkezi Araştırmacısı): Üçüncü ve dördüncü kuşak Türk göçmenler daha çok radikal küçük bağımsız camiler tarafından cezbediliyor. Bunların sayısını kesin olarak bulmak zor, ancak uzmanlar bu tip camilerin sayısının arttığını belirtiyorlar. Berlin’deki camilerin yarıdan fazlası geleneksel Türk cami organizasyonlarına ait değil.

Hasan Demir (Türkiye tarafından desteklenen caminin imamı): Adem Yılmaz’ın babası camiye düzenli olarak gelirdi ancak oğlu gelmezdi. Bölgede radikal kişiler olduğunu biliyorum. Dinimizi temsil edemeyeceği ve İslam felsefesini izlemediği gerekçesiyle bir gencin camimize gelmesini yasaklamıştık. Son olay yüzünden şoke olduk. Burada Almanya toplumunun bir parçasıyız. Burada yaşıyoruz, vergi ödüyoruz, son olay bizi derinden etkiledi.

 ENTEGRASYON YENİ KUŞAĞIN UMURUNDA DEĞİL!

New York Times, son sabotaj girişiminin göçmen mevzuatı değişiklikleri dolayısıyla zaten gerilmiş bulunan Türk ve Alman liderler arasındaki ilişkilere yeni bir gerginlik kattığını belirtti. NYT, Almanya’daki en büyük Türk grubu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin, dinlerarası diyalog grubu yöneticisi Bekir Alboğa’nın, “Eğer ‘Siz Türkler eşit olarak muamele görmeyeceksiniz’ denirse, bu hayal kırıklığını ve umutsuzluğu besler” sözüne yer verdi. Alboğa genç Türklerin, “ılımlı” mesajları daha az algıladıklarını belirtirken benzer şiddet olaylarında, etkin genç eğitim programlarına yeterli ödenek ayırmayan Alman hükümetlerini de eleştirdi. NYT haberini şöyle bitirdi:

“Almanya’nın bu azınlığı entegre etmekteki eksikliği, toplumun ortadaki ana yoluna katılmada bir çıkar görmeyen Türk topluluklarının sayısındaki şişkinlikle daha iyi görülüyor. Schröder’in danışmanı Guido Steinberg, ‘Bu sahnenin arkasındaki kişiler için entegrasyon önemli değil. Onlar Irak’ta ya da Filistin’de öldürülen Müslümanları düşünüyorlar. Onlar birliklerimizin Afganistan’da yaptıkları iddia edilenlere bakıyorlar’ dedi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!