Nepal'de gözaltındaki çocuklara işkence yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Nepalde gözaltındaki çocuklara işkence yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 12:15

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Nepal hükümetinin, gözaltındaki çocuklara işkence ve kötü muameleye son vermesi ve bu suçu işleyenleri cezalandırması gerektiğini bildirdi.

Örgüt, "tutarlı ve güvenilir" haberlere göre, Nepal'de polisin, yaygın işkence yöntemleri olarak çocukları tekmelediği, yumrukladığı ve çocukların ayak tırnaklarının altına çiviler soktuğunu açıkladı.

Merkezi New York'ta bulunan örgütün açıklamasında, Nepal'de polisin gözaltındaki çocukların kalçalarına, kollarına, ellerinin arka yüzlerine ve sırtlarına bambudan sopalar ve plastik borularla vurduğu ve onları falakaya yatırdığı belirtildi.

Örgütün Asya araştırmacısı Bede Sheppard, çocukları koruma ve suçu önleme görevi bulunan polisin, aksine gözaltındaki çocuklara işkence yaparak, korunması gerekenlere karşı suç işlediğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Nepal'de polis memurlarının, bazıları 13 yaşında kız ve erkek çocuklarına işkence veya kötü muamele ettiğine ilişkin 200'den fazla "güvenilir" vaka iddiasının haberini aldığını bildirdi.

Örgüt, işkence gören çocukların çoğunun, ikinci derecede suç işlemekle suçlandığını veya sokaklarda çalıştığını ya da yaşadığını, çocukların bazen işkence yoluyla itirafa zorlandığını açıkladı.

Açıklamada, Nepal'de şimdiye kadar çocuklara işkence suçlamasıyla herhangi bir hükümet görevlisi hakkında dava açılmadığına da dikkat çekildi.
Nepal emniyeti sözcüsü Binod Singh ise ülkede şu anda çocuklara işkence yapıldığı iddiasını yalanlayarak, son iki yılda 187 emniyet görevlisinin daha önce çocuklara karşı işledikleri suçlardan ötürü cezalandırıldığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!