Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da terör saldırısına kurban giden Mehmet Kerim Akyıl üzerine sosyal medyadaki nefret paylaşımları çok endişe verici. ‘Bir Müslüman daha azaldı. Devam edin. Keşke birkaç arkadaşını daha beraber götürseydi’ gibi paylaşımlar oldu. Federal hükümete bağlı ırkçılıkla mücadele Merkezi (UNIA) 365 nefret suçu dosyasına soruşturma açtı. Bunlar terörü meşru gören açıklamalar. Paylaşımcılar hakkında ifade özgürlüğü adı altında terörü övmek, desteklemek veya nefret suçlarından soruşturma yürütülecek.
22 MART’A KADAR YETİŞECEK
Veli Yüksel, Brüksel’deki terör saldırısından sonra Belçika’daki havanın nasıl değiştiğini ve yeni güvenlik önlemlerini şöyle anlattı: Belçika’da gündemin birinci maddesi terörle mücadele. Paris saldırganları Belçika’dan gitme. İstihbaratın verdiği bilgiye göre 2016’da Belçika güvenlik birimleri 6 büyük ciddi terör saldırısını önledi. Güvenlik yasalarında önemli değişiklikler yaptık. Terör saldırılarından önce gece saat 10 ile sabah 5 arası evlerin aranması yasaktı. Paris saldırısının elebaşı Salih Abdüsselam, Belçika’da gizlendi ve eski yasadan yararlanarak, gece dolabın içinde ev taşıma bahanesiyle kaçırıldı. Bu yasayı değiştirdik. 24 saat evlere baskın yapılabilecek. Gözaltı süresinin 24 saatten 48 veya 72 saate çıkarılması için çalışıyoruz. Bunun için muhalefetin desteği lazım. En geç 22 Mart Brüksel terör saldırısının yıldönümüne kadar bu yasayı yetiştireceğiz. Diğer bir yenilik, SİM kartları artık anonim değil, kimlikle satın alınabiliyor.
LİSTELER ÖNCEDEN VERİLECEK
Uçak yolcuları listesi yanında tren, otobüs ve gemi yolcularının isim listelerinin önceden güvenlik birimlerine verilmesini planlıyoruz. Bu uygulamanın tüm AB ülkelerinde geçerli olmasını istiyoruz. Berlin’deki terör saldırısını düzenleyen Anis Amri, saldırının ardından trenle Hollanda, Belçika ve Fransa’ya, oradan İtalya’ya geçti. Yolcu listesi olsaydı, Anis Amri daha önce yakalanabilirdi.
Ama, terörle mücadelede tek başına yasal önlemler yetmez. Önemli olan gençlerin radikalleşmesinin önüne geçmek. Terörle mücadeleyi Müslüman toplumla birlikte yürüteceğiz. Terörün mağdurları daha çok Müslümanlar. En çok radikalleşme olayı cezaevlerinde oluyor. Buradaki radikaller diğer mahkumları yanlış İslami bilgilerle radikalleştiriyor. Buna karşı önlem aldık. Cezaevlerinde 30 imam görevlendirdik. Belçika’da 300 cami ve mescit var. Bunların yarısı gayri resmi. Avlu arkalarında, garajlardalar. 30 caminin tanınması için istihbarat olumlu rapor verdi. O zaman imamların maaşları ve camilerin masraflarını devlet üstlenecek.