Güncelleme Tarihi:
FIRAT Kalkanı kapsamında Suriye’ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgede ihtiyaç duyulduğu sürece kalacağını vurgulayan üst düzey bir Türk yetkili, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Operasyon 7-8 yıl sürer” sözlerine, “Bilemiyorum, o kadar sürmesi gerekiyorsa, o kadar sürecek tabii... TSK, Türkiye’ye dönük güvenlik tehdidi ortadan kalktığı zaman çıkar” yanıtını verdi. Yetkili, TSK’nın Suriye müdahalesine ilişkin şöyle konuştu:
‘MEŞRU HAKKIMIZ’
“Harekât durup dururken yapılmadı. En son bardağı taşıran damla, Gaziantep’te 56 kişinin öldüğü DAEŞ saldırısı oldu. Türkiye’nin hem DAEŞ’e yönelik olarak bir tahkimat yaparak kendini emniyete alması gerekiyor hem de PKK’nın emellerine set çekmek için orada olması gerekiyor. DAEŞ’le mücadele meşru hakkımızdır. Suriye rejiminden izin almak zorunda değiliz. Hem Güvenlik Konseyi’nin kararları hem de BM yasasının meşru müdafaa ile ilgili 51’nci maddesi gayet açık.”
Güneydeki El Bab bölgesinin de harekât hedefinin içinde olduğunu, ancak askeri açıdan acele etmemek gerektiğini vurgulayan yetkili, şu ana kadar alınan bölgelerde tahkim gücü oluşturulmaya çalışıldığını ve yavaş adımlarla ilerlediklerini söyledi. Türk yetkili, geçen hafta Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Antony Blinken ve Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk’e hem Rakka operasyonu hem Menbiç yönetimi için Özgür Suriye Ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) içindeki Arap unsurların birlikte çalışması önerisi yapıldığını, ABD’nin de itirazı olmadığını söyledi. Türk yetkili şöyle devam etti:
“Biz Münbiç’te ÖSO unsurlarıyla, SDG’ye mensup Arap unsurların ortak yönetim kurmasını istiyoruz. İleride Rakka’ya operasyonda da bu Arapların birlikte hareket etmesi gerekir. Onun için SDG’den çözülmeler olacaktır. Bu insanlar biraz da çaresizlikle oraya, buraya takılıp gidiyorlar. Nerede kendilerini daha güvende ve ihtiyaçlarını giderebilecek hissediyorlarsa, oraya yöneliyorlar. Aynı güveni ÖSO’dan bulurlarsa, onlarla birlikte hareket edecekleri tabidir. Geçmişte zaten hepsi birlikteydiler.”
ETNİK SAVAŞ ÇIKAR
Türkiye’nin YPG ile ilgili görüşünü Blinken’a da ilettiklerini belirten yetkili, Rakka operasyonunda YPG’yi hiçbir şekilde istemediklerini söyledi. Rakka’nın Arap şehri olduğunu vurgulayan yetkili, “Buraya 7-8 binlik bir Kürt gücüyle harekât yaparsanız etnik savaş başlatırsınız. Sonra kan davası, bizim bütün sınır boylarımızı yangın yerine çevirir” dedi. Yetkili, Blinken’in ziyaretiyle birlikte ABD ve Türkiye arasında Rakka operasyonu için askerden askere ilk görüşmelerin başladığı bilgisini de verdi.
‘EN BÜYÜK HATA OBAMA’NIN KARARIDIR’
Türkiye’nin Suriye politikasına eleştirileri değerlendiren yetkili, “Tüm mesele Suriye’nin yönetilemez hale gelmesinin Türkiye için yol açacağı güvenlik sorunlarıydı. Başından beri koalisyonlarla hareket ettik” dedi. 2013’te savaşı kaybetmek üzere olan Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını hatırlatan yetkili, ABD Başkanı Obama’nın Suriye’de kimyasal silah kullanılmasının müdahale sebebi olduğunu açıklamasına rağmen bu tutumdan vazgeçtiğini, bunun da rejim destekçisi ülkelerin askeri dengeyi değiştirmesine yol açtığını söyledi. Yetkili, “Suriye konusunda ‘nerede hata yapıldı’ diye düşünürseniz, Obama’nın kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili kırmızı çizgisini aşındırdığı an yapıldı. En büyük hata odur. O bir kırılma noktasıdır” dedi.
9 BİNDEN FAZLA ÖLÜ
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün itibarıyla birinci yılı geride kalan Rusya’nın Suriye’ye yönelik askeri müdahalesi sonucu 9 bin 364 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerden 3 bin 804’ü sivil. Bunların da 906’sı çocuk. Rusya’nın operasyonlarında IŞİD’den 2 bin 746 militan öldü. Diğer muhalif gruplardan ise 2 bin 814 savaşçı öldürüldü.◊ Wall Street Journal gazetesi, ihanete uğradıklarını düşünen muhaliflerin, adını Fetih el Şam Cephesi olarak değiştiren El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’ne yaklaştığını yazdı. Buna göre bir zamanlar CIA tarafından desteklenen ve Özgür Suriye Ordusu içinde yer alan Nureddin el Zengi grubu, ilk kez Fetih el-Şam Cephesi’ne bağlılık bildirdi. Ceyş el Fetih de bu gruba dahil oldu. Fetih Cephesi için Nusracıların yanısıra bir diğer cihatçı grup Ahrar el Şam da yer alıyor. ◊ BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, Suriye ve Rusya’nın bombaladığı Halep’e insani yardım ulaştırmak için haftada 48 saatlik ateşkes aralarına ihtiyaçları olduğunu söyledi.◊ Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep’teki Kastello Yolu’nun teröristlerin yol açtığı tehdit nedeniyle insani yardımların ulaştırılması için kullanılmayacağını söyledi.◊ Dünya Sağlık Örgütü, kuşatma altındaki doğu Halep’te son birkaç haftada 338 kişinin öldüğünü, bunların 106’nın çocuk olduğunu, 846 kişinin yaralandığını bildirdi.
BİLGİ NOTU: CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Deniz Zeyrek’e yaptığı açıklamada TSK’nın IŞİD ile mücadelesini desteklediklerini belirterek, “Ancak, Suriye’nin içişlerine karışıp daha da güneye inilmesine karşıyız. Zaten, ordumuzun Suriye’deki şu andaki pozisyonundan bile çıkması 7-8 yılı bulur. Daha aşağı inerse, daha vahim bir tablo çıkar. Buna karşıyız” demişti.