Güncelleme Tarihi:
Yıllar önce gebe kadınlarca kullanıldığında binlerce bebeğin sakat doğmasına yol açan Thalidomid adlı ilacın Naziler tarafından bulunduğu ve toplama kamplarındaki esirler üzerinde denendiği iddia edildi.
İlaç, 1957-1961 yılları arasında hamile kadınlarca sakinleştirici olarak kullanılmış ve binlerce bebeğin sakat doğmasına yol açmıştı.
Söz konusu ilacın 1950'lerde Alman firması Chemie Grunenthal tarafından bulunduğu sanılıyordu.
Daily Mail'in haberine göre, Thalidomid Vakfı Müdürü Dr. Martin Johnson tarafından ortaya çıkarılan belgeler, ilacın Nazi bilim adamı Otto Ambros tarafından sarin ve diğer sinir zehirlerine karşı panzehir olarak geliştirildiğini gösteriyor.
Thalidomid kurbanı |
Dr. Johnson, Ambros'un ilaç üzerinde, savaştan sonra Grunenthal'de çalışmadan önce araştırmalara başladığını iddia ederek, "Thalidomid'in Nazilerin son savaş suçu olduğu giderek artan bir şekilde ortaya çıkıyor" dedi.
Johnson, Grunenthal'in 1954'teki ilaç patentinin, ilacın insanlar üzerinde denendiğini gösterdiğine, oysa bu tarihte resmi denemelerin henüz başlamadığına dikkati çekti.
Şirket, ilacın 1953'te bulunduğunu iddia etse de, bir belge, ilacın daha önce Nazilerin kontrolündeki bir Fransız firmasından Contergan ticari ismini aldığını gösteriyor. Bu firmanın 1942'den itibaren, hepsinin sonu "ergan" ile biten 14 ilaç patenti aldığı, bu ilaçların Thalidomid ile belirgin benzerlikler gösterdiği belirtildi.
ARJANTİLİ YAZARIN BULGULARI
Arjantinli yazar Carlos De Napoli'nin ortaya çıkardığı bir başka belge, ilacın ölüm kamplarında test edildiğini gösteriyor.
De Napoli, Alman ilaç firması IG Farben'ın Kasım 1944 tarihli bir belgesinde Thalidomid ile aynı kimyasal formüle sahip bir maddeden bahsedildiğini belirtti.
"Hitlerin Laboratuvarları" adlı kitabında De Napoli, şirket müdürü Fritz ter Meer'in Hitler'in ötanazi programını yürüten SS generali Karl Brandt'a gönderdiği yazıda ilaçtan bahsederek, ilacın test edildiğini ve kullanıma hazır olduğunu yazdığını anlatıyor.
De Napoli, "Nazilerin Thalomid'i geliştirerek İkinci Dünya Savaşı kamplarında kullanıldığını hiç şüphe yok" dedi.
İlaç, 1957-1961 arasında güvenli olduğu konusunda yeterince test yapılmadığı halde onlarca ülkede piyasaya sürülmüştü. Avrupa ve Afrika'da 10 bin bebek bedensel ve beyinsel sakatlıkla doğmuştu.
Grunenthal, ilacı geliştirilmesinde Fransız firması Rhone-Poulenc ile çalışmadığını iddia etti. Fransız firmasını devralan Sanofi-Aventis de iddiaları araştırdığını bildirdi.