Güncelleme Tarihi:
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanlar, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından ilk kez bugün Brüksel’de toplanarak Ukrayna krizini ele aldı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği zirvede Moskova’yla sivil ve askeri işbirliğini resmen askıya alma kararı alındı. NATO, ortak açıklamada, Rusya’yı “uluslararası hukuka geri dönmek için acil adımlar atmaya” çağırdı.
İttifaktan yapılan yazılı açıklamaya göre bakanlar, Ukraynalı mevkidaşları Andriy Deşiçitsiya ile Kiev yönetimine ve bu ülkenin savunma reformlarına nasıl yardımcı olabileceklerini konuştu. Bugün başlayan NATO dışişleri bakanları zirvesi yarın sona erecek.
NATO toplantısı öncesi Alman Der Spiegel dergisine sızan yedi sayfalık belgelere göre NATO, Ukrayna gerginliği nedeniyle Rusya’ya yakın Ermenistan, Azerbaycan ve Moldova ile askeri işbirliğini artıracak. Tam üyelikleri gündeme gelebilecek bu üç ülkeyle ortak tatbikatlar ve eğitimler yapılacak. NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.
Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu de ABD’nin Bükreş’teki büyükelçiliği aracılığıyla ülkedeki NATO üssünde konuşlanan asker ve uçak sayısını artırmak istediğini açıkladı. ABD, 1999’dan beri kullandığı Romanya’nın doğubatısında Karadeniz’deki Mihail Kog hava üssündeki 600 olan asker sayısı 1000’e çıkarmak istiyor.
Ukrayna parlamentosu ABD ve diğer ülkelerin Rusya sınırına dayanmasına neden olacak, yabancı silahlı kuvvetlerle tatbikat yapılmasını onayladı. Rus Dışişleri Bakanlığı ise bir açıklama yaparak Kiev’in NATO’ya katılma yönünde atacağı adımlar için uyardı. Açıklamada “Geçmişte bu yönde yapılan girişimler, Rusya-Ukrayna arasındaki siyasi bağların donmasına, NATO-Rusya ilişkilerinde baş ağrısına ve Ukrayna toplumunda derin ayrılığa yol açmıştı” denildi.