Güncelleme Tarihi:
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO dışişleri bakanları, Karadağ'ın 29'uncu üye olması yönünde gerekli müzakereleri başlatmak için tarihi bir karar aldı" dedi.
Reuters haber ajansı, "eski komünist ülkeye üyelik yolunu açan" kararı duyuran Stoltenberg'in, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada "Karadağ'ı kutluyoruz" dediğini aktardı. Stoltenberg, "Bu, çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi.
16 YIL ÖNCE BOMBALAMIŞTI
NATO, 1999'da Kosova'daki Müslüman Arnavutlara yönelik etnik temizlik girişimini engellemek için yaptığı askeri müdahale kapsamında, Sırbistan ve Karadağ'ı bombalamıştı.
RUSYA'DAN KARADAĞ'A YAPTIRIM
Karara tepki gösteren Rusya, NATO'ya katılması durumunda Karadağ ile ortak projeleri iptal edeceklerini açıkladı. Rusya Federasyon Konseyi'nin savunma komitesi başkanı Viktor Ozerov, bu durumda askeri alandakiler dahil olmak üzere tüm projelerin baltalanmış olacağı uyarısını yaptı.
Arnavutluk ve Hırvatistan'ın 2009 yılındaki katılımlarının ardından NATO'nun Balkan ülkelerinden birine yaptığı bu ilk davete, Rusya'nın karşı olduğu biliniyor.
LAVROV "PROVOKASYON" DEMİŞTİ
Eski Yugoslavya cumhuriyetlerinden Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya; böyle bir adımın, Batı Balkanlar'da yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyor. Rusya'dan geçen hafta yapılan açıklamada, "Böyle bir hamle; ne Balkanlar'a, ne de Avrupa'ya barış ve istikrar getirir... Sadece Rusya ile NATO arasındaki ilişkileri daha da karmaşık hale getirir" denilmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Eylül ayındaki açıklamasında, NATO'nun genişletilmesini "bir hata, hatta provokasyon" olarak nitelemişti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Karadağ Savunma Bakanı Milica Pejanovic-Durisic (Solda) ve Dışişleri Bakanı Igor Luksic'i (Ortada) tebrik etti.
RUSYA’YA MESAJ
Hürriyet Gazetesi Brüksel Temsilcisi Güven Özalp’e göre; özellikle Rusya tarafından sürekli tartışma konusu yapılan “NATO’nun açık kapı politikasının” sürdüğünü de gösteren karar, Rusya ile NATO arasında son yıllarda zorlu bir sürece giren ilişkileri daha da karmaşıklaştırma potansiyeli taşıyor.
NATO yetkilileri, adımın Rusya’nın hoşuna gitmeyeceğini bildiklerini ancak Karadağ’a yapılan davetin Moskova’ya, “NATO'nun doğuya doğru genişlemesi konusunda veto hakkın yok” mesajı niteliğinde olduğunun altını çiziyor.
DİĞER ÜLKELERLE SÜRECEK
Geçtiğimiz yıllarda genişlemeye daha fazla ağırlık veren NATO, 2009’dan bu yana yeni üye almamıştı. Genişleme sürecinde Makedonya, Bosna-Hersek ve Gürcistan sırada bekliyor. Makedonya’nın üyeliğinin önündeki en önemli engel Yunanistan’la yaşadığı isim sorunu. Diğer iki ülke ise çeşitli alanlarda bazı reformları devreye sokamadığı için süreç ağır işliyor.
Karadağ’ın üyeliğinin gelecek yıl 8-9 Temmuz’da Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak NATO Zirvesi’nde resmileştirilmesi bekleniyor.