NATO-Rusya geriliminde yeni cephe: Kaliningrad

Güncelleme Tarihi:

NATO-Rusya geriliminde yeni cephe: Kaliningrad
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 07:00

Litvanya ve Polonya arasında sıkışıp kalmış Rusya’nın karadan bağlantısının olmadığı Kaliningrad kenti Batı ile Moskova arasındaki gerilimin yeni aktörü haline geldi.

Haberin Devamı

Hem Avrupa Birliği (AB) hem de NATO üyesi olan Litvanya, demiryolu ile Kaliningrad’a taşınan malların bir kısmına yaptırım getirdi.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Zaten Rusya’dan hava ulaşımı işgalin başında kesilmiş olan Kaliningrad’a artık kömür, çeşitli metaller, inşaat malzemeleri ve gelişmiş teknoloji ürünleri demiryolu ile de taşınamayacak. Şehre Rusya’dan gönderilen mallar Belarus, oradan da Litvanya üzerinden taşınıyordu. Kararı “beklenmedik ve yasadışı abluka” olarak nitelendiren Moskova, Vilnius yönetimine protesto notası verdi, ayrıca AB’nin Moskova Büyükelçisi Marcus Ederer, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Öte yandan Moskova yönetimi “düşmanca” olarak nitelediği bu karardan dönülmezse “çıkarlarını korumak için gerekli adımları atabileceği” açıklamasını yaptı.

LİTVANYA: AB KARARINI UYGULADIK

Litvanya adımın tek taraflı bir eylem olmadığını, Avrupa Birliği’nin yaptırım kararlarını izlediklerini savundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “Blokaj söz konusu değil. Yaptırımların hedefinde olmayan malların geçişi devam ediyor” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise “NATO’nun Litvanya’ya ve 5. maddeye taahhüdünün sarsılmaz olduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA’DAN ALINDI

Yaklaşık yarım milyon Rus vatandaşının yaşadığı Kaliningrad, Polonya ile Litvanya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alıyor. 2’nci Dünya Savaşı’nın sonunda Almanya’dan Rusya’nın kontrolüne geçen bölgenin Rusya ile kara bağlantısı bulunmuyor. Litvanya’nın yasağının ithalatın yüzde 50’sini etkilediği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!