Güncelleme Tarihi:
Türkiye'den gelen bir grup gazeteciyi Brüksel'deki NATO Genel Merkezinde kabul eden de Hoop Scheffer, “Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı Kuzey Irak'ta yürüttüğü mücadelede NATO'nun herhangi bir rol üstlenmeyi düşünüp düşünmediği” yolundaki sorusunu yanıtlarken, NATO'nun Irak'taki esas görevinin eğitim vermek olduğunu belirtti.
Türkiye'nin de Irak'taki eğitim faaliyetlerine katıldığına dikkati çeken Genel Sekreter, “Bu eğitim verme faaliyetinin dışında NATO açısından Kuzey Irak'ta herhangi bir rol öngörmüyorum” dedi.
NATO'nun Kuzey Irak'ta rol alması hususunun teşkilat çerçevesinde hiçbir zaman tartışılmadığını bildiren Genel Sekreter de Hoop Scheffer, Irak hükümetinden de bu doğrultuda bir talep gelmediğini kaydetti.
NATO'nun teröre karşı yürütülen genel mücadelede çok önemli bir rol üstlendiğini savunan de Hoop Scheffer, bu konunun Riga zirvesinde de gündeme geldiğine dikkati çekti.
MEDENİYETLER İTTİFAKI
Türkiye ile İspanya'nın ortaklaşa yürüttükleri Medeniyetler İttifakı projesini “çok önemli bir girişim” olarak nitelendiren de Hoop Scheffer, siyasi-askeri örgüt olan NATO'nun misyonunun çoğu kez din ve medeniyetler konusundaki çatışmalarla kesiştiğini söyledi.
Genel Sekreter, aralarında Türklerin de bulunduğu yaklaşık 32 bin NATO askerinin Afganistan'da evrensel değerleri savunmasını, aynı şekilde NATO'nun Kosova'da bir soykırımının önüne geçmesini buna örnek gösterdi, “NATO bu nedenle medeniyetler ittifakı projesinin tam ortasındadır” dedi.
“NATO, teröristlerin bir dini kendi menfaatlerine alet etmelerine hiçbir zaman izin vermeyecektir” diyen de Hoop Scheffer, medeniyetler ittifakının bu gerekçeyle NATO nihai bildirisinde yer bulduğunu söyledi.
Türkiye'nin, nüfusu büyük çoğunlukla Müslüman olmasına rağmen, laik devlet olarak bir örnek oluşturduğunu ifade eden Genel Sekreter, Türkiye'nin bu girişimde rol almasının dine olan saygısının göstergesi olduğunu belirtti. Bu gerekçeyle Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını her zaman desteklediğini vurgulayan de Hoop Scheffer, Türk ulusunun AB'ye büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
ISAF'A KATKI
Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ve NATO Mukabele Gücü (NRF) konusunda sadece Türkiye'den değil tüm müttefik ülkelerden daha fazla katkı beklediğini açıklayan Genel Sekreter de Hoop Scheffer, şunları söyledi:
“Şayet bana Türkiye'nin daha fazla katkıda bulunup bulunamayacağını soruyorsanız yanıtım evettir. Ancak bu sadece Türkiye için değil, tüm müttefikler için geçerlidir. Diğer bir deyişle tüm müttefik ülkeler bu güçlere daha fazla katkıda bulunmalıdırlar. Türkiye, üzerine düşen görevi yerine getiriyor, gerekli rolü oynuyor, fakat gerek ben gerekse herhangi bir NATO Genel Sekreteri müttefiklerden daima daha fazla katkıda bulunmalarını isteyecektir.”
Terör örgütü PKK dahil uluslararası terörizmin yüzünün daima saklı olduğunu kaydeden Genel Sekreter, bunun kökünün kurutulmaması halinde terörün İstanbul'da, Madrid'de, Londra'da veya Brüksel'de ortaya çıkabileceğine işaret etti, örnek olarak 11 Eylül saldırısını düzenleyen teröristlerin Afganistan'da eğitilmiş olduklarını hatırlattı.
AB-NATO İLİŞKİLERİ
AB ile NATO arasında ortaya çıkan sorunları çözmek amacıyla yeni bir yöntem geliştirdiklerini ifade eden NATO Genel Sekreteri de Hoop Scheffer, bu amaçla iki teşkilata da üye olan ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde gayrı resmi toplantılar düzenlediklerini ve bu toplantılarda ortaya çıkan tüm sorunları masaya yatırarak bunlara çözüm aradıklarını kaydetti.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu bağlamda Türkiye'nin gelecekte AB'ye üye olacağına inandığını da vurguladı.