Güncelleme Tarihi:
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'la ilgili merakla beklenen yeni açıklamasını yaptı.
"Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) misyonu kapsamında toplanan bulguların sonuçlarını açıklayan NASA, Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinin bundan milyarlarca yıl önceki bir Güneş fırtınası nedeniyle parçalandığını duyurdu.
Bu keşif, bir zamanlar Dünya benzeri bir gezegen olan Mars'ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor.
Washington'daki NASA merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan astronot ve NASA yöneticisi John Grunsfeld, "Mars'ın bir zamanlar hayat belirtisi olan sıvı halde su bulunmasını destekleyecek kadar ılık bir atmosfere sahip olduğu görülüyor" dedi.
DÜNYA MANYETİK ALANLA KORUNUYOR
Mars'ta Dünya'daki gibi bir küresel manyetik alan yok. Bu alan Dünya'yı Güneş fırtınalarının neden olduğu ultraviyole radyasyon, yüksek enerjili gaz patlamaları ve manyetik partiküllerden koruyor.
Mars'ın yörüngesindeki MAVEN uzay aracının topladığı bilgileri aktaran NASA, soz konusu Güneş fırtınalarının şu an da Mars'ın atmosferinde saniyede 100 gram gaz kaybına neden olduğunu açıkladı.
Bilim insanlarına göre, Mars'ın atmosferinin parçalanmasına yol açan gelişmelerin üzerinden, 3.7 ila 4.2 milyar yıl arasında bir zaman geçti.
PEKi SUYA NE OLDU?
MAVEN, Mars'taki suya neden olduğu konusunda ise henüz kesin bir sonuca ulaşamadı. Ancak bilim insanlarına göre iki ihtimal var: Ya atmosfere kaçtı ya da buzulların altında kaldı.
Güneş'in atmosferinden gelen ve saatteki hızı 1,6 milyon kilometreye ulaşan proton ve elektron gibi partiküllerin akımı, güneş fırtınası olarak adlandırılıyor.
NASA: MARS’TA SU BULUNDU
NASA’nın Mars’a gönderdiği 10'uncu araç olan 671 milyon dolar değerindeki MAVEN, Kasım 2013’te uzaya fırlatılmış ve Eylül 2014'te Kızıl Gezegen'in yörüngesine girmişti.
NASA, Eylül ayı sonunda yaptığı açıklamada da, Mars'ta sıcak aylarda akan tuzlu su bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlara ulaşıldığını açıklamıştı.