Güncelleme Tarihi:
NASA'nın Washington'daki merkezinde düzenlenen basın toplantısında 2009 yılında uzaya gönderilen Kepler teleskobu ile keşfedilen gezegenin, yörüngesindeki yıldızdan yüzeyinde su birikebileceği kadar uzaklıkta bulunması anlamına gelen "yaşanabilir mesafede" yer aldığı belirtildi.
NASA, Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesindeki gezegenin, hem yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde keşfedildiği, hem de Dünya boyutunda olduğu için bu bakımından bir ilk olma özelliği taşıdığını açıkladı.
Keşfedilen gezegenin, Dünya'ya bin 400 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi.
Söz konusu gezegene Kepler-452b ismi verildi. Kepler-452b aynı zamanda, yaşama elverişli koşullardaki bölge içinde tespit edilen en küçük gezegen.
NASA, Kepler-452b'yi "Dünya'nın daha yaşlı ve büyük kuzeni" olarak tanımladı.
Kepler-452b'nin yörüngesinde gezindiği yıldızın 6 milyar yaşında olduğu ve güneşten 1.5 milyar yıl yaşlı olduğu, ancak aynı sıcaklığa sahip olduğu açıklandı. Kepler-452 adı verilen bu yıldız, Güneş'ten yüzde 10 daha büyük, yüzde 20 de daha parlak.
Gezegen, yörüngesinde bulunduğu yıldızın çevresindeki dönüşünü 385 günde tamamlıyor.
"BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK"
NASA üst düzey yetkililerinden John Grunsfeld, toplantıda yaptığı açıklamada, "İnsanoğlunun evrendeki diğer güneşlerin yörüngelerinde de gezegenler bulunduğunu keşfinin 20'nci yıl dönümünde Kepler teleskobu, tıpkı Güneş ve Dünya'ya benzeyen bir yıldızla gezegen buldu. Elde ettiğimiz heyecan verici sonuçlar, bizi evrende ikinci Dünya'yı bulmaya bir adım daha yaklaştırıyor" ifadelerini kullandı.
Kepler-452b'nin keşfiyle birlikte, tespit edilen gezegen sayısı 1030'a yükseldi.