Güncelleme Tarihi:
NASA'da görevli bilim adamları, Opportunity'nin 21 aylık yolculuktan sonra derinliği 60 metre, çapı 800 metre olan Victoria Kraterinden gönderdiği yüksek çözünürlüklü fotoğrafları incelemekte olduklarını belirtirken, bu dev kraterin robotun "son nefesini verebileceği" yer olabileceğini düşünüyor.
Mars misyonunun başlıca bilimsel katılımcısı Cornell Üniversitesinden Steven Squyres, Kızıl Gezegen'in uzak bir noktasındaki Gusev Kraterinde çalışmalarını sürdüren diğer robot Spirit gibi, Opportunity'nin de son günlerini Victoria Kraterinde geçirebileceğini belirtti.
Squeyres, "Tasarım ömürlerin çoktan aşan bu robotlar her an ölebilir" dedi.
NASA'nın Mars'ta yaşam belirtisi arayan ikiz robotlarından Opportunity, yaklaşık 21 haftalık yolculuğunun ardından, şimdiye kadarki en büyük hedefi olan Victoria Kraterine geçen hafta ulaşmıştı.
NASA'da görevli bilim adamları, bunu Mars'ın keşif çalışmalarında bir mihenk taşı olarak gördüklerini ve özellikle Kızıl Gezegen'in geçmişine ilişkin sorulara açıklık getirmesini beklediklerini söylemişlerdi.
Daha önce iki krater daha inceleyen ve şimdiye dek 9,2 kilometreden fazla yol kat eden Opportunity ile Kızıl Gezegen'in başka bir noktasında araştırmalarını sürdüren ikizi Spirit, 90 günlük görev sürelerini çoktan aşarak 900 günü aşkın süredir Mars'ı incelemeye devam ediyor.
NASA'nın ayrıca Mars Global Surveyor ve Mars Odyssey uzay araçları da Kızıl Gezegen'i yörüngeden gözlemliyor.
NASA MARS'A İNSANLI UÇUŞTA ÖZEL SEKTÖRLE ORTAK GİRİŞİM KURMAK İSTİYOR
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'a insanlı uçuşun finansmanında özel sektörün desteğini arıyor.
Mars'a yapılacak uçuşta özel sektörün yeni teknolojilerinin kullanılması amacıyla Red Planet Capital adlı ortak girişim (joint-venture) kuran NASA, bu fona ilk aşamada 75 milyon dolar katkıda bulundu.
Fon yönetiminin başına daha önce Amerikan borsasının sanayi endeksi Nasdaq'a kote edilen 17 şirketten sorumlu 3 deneyimli yönetici Graham Burnette, Peter Banks ve Jacques Vallee'yi getiren NASA, Mars misyonunda, uzay gemisine güneş enerjisinin sağlanması ve uzayda ilaçların muhafaza edilmesi gibi konularda özel sektörün yaratıcı buluşlarından faydalanmayı planlıyor.
Fonun yöneticilerinden Burnette, Mars'a insanlı uçuşun, Ay'a yapılandan daha fazla sorunu beraberinde getireceğini belirterek, "Örneğin Apollo uçuşlarından birisinde hasta bir astronotun durumu kontrol altına alındı ve hemen dünyaya getirildi, ama bu 1-2 yıl sürecek Mars misyonunda bir seçenek değil" dedi.
Nasa yöneticileri, olası Mars uçuşunda aralarında iletişim, gelişmiş malzeme kullanımı ve enerji olmak üzere 8 alanda sorun belirleyerek, Red Planet Capital'i özellikle su geri dönüşümü için yeni kuşak uzay kıyafeti ve yapay zekalı robot teknolojileri bulmak konusunda görevlendirdiler.
Önemli teknolojileri bulmak ve bunları Mars uçuşunda kullanmak üzere uzay ortamına uyarlamakla yükümlü Red Planet Capital yöneticilerinin hedefi, örneğin pazarda var olan yaşlı ve sakatların kullanımına uygun hafif ve özerk "insan-makine" sistemleri ile çok spektrumlu görüş, minyatür sensörler ve retina sensörleri gibi uygulamaları getirmek olacak.
Fonun, uzun zamandır birlikte çalışan üç yöneticisi, özellikle nanoteknoloji, yapay zekalı robot sistemleri, yüksek hızlı ağ ve iletişim gibi konulara odaklanacaklar.