NASA Mars'a insanlı uçuşta özel sektör desteği arıyor

Güncelleme Tarihi:

NASA Marsa insanlı uçuşta özel sektör desteği arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 11:30

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'a insanlı uçuşun finansmanında özel sektörün desteğini arıyor.

Haberin Devamı

Mars'a yapılacak uçuşta özel sektörün yeni teknolojilerinin kullanılması amacıyla Red Planet Capital adlı ortak girişim (joint-venture) kuran NASA, bu fona ilk aşamada 75 milyon dolar katkıda bulundu.

Fon yönetiminin başına daha önce Amerikan borsasının sanayi endeksi Nasdaq'a kote edilen 17 şirketten sorumlu 3 deneyimli yönetici Graham Burnette, Peter Banks ve Jacques Vallee'yi getiren NASA, Mars misyonunda, uzay gemisine güneş enerjisinin sağlanması ve uzayda ilaçların muhafaza edilmesi gibi konularda özel sektörün yaratıcı buluşlarından faydalanmayı planlıyor.

Fonun yöneticilerinden Burnette, Mars'a insanlı uçuşun, Ay'a yapılandan daha fazla sorunu beraberinde getireceğini belirterek, "Örneğin Apollo uçuşlarından birisinde hasta bir astronotun durumu kontrol altına alındı ve hemen dünyaya getirildi, ama bu 1-2 yıl sürecek Mars misyonunda bir seçenek değil" dedi.

Haberin Devamı

Nasa yöneticileri, olası Mars uçuşunda aralarında iletişim, gelişmiş malzeme kullanımı ve enerji olmak üzere 8 alanda sorun belirleyerek, Red Planet Capital'i özellikle su geri dönüşümü için yeni kuşak uzay kıyafeti ve yapay zekalı robot teknolojileri bulmak konusunda görevlendirdiler.

Önemli teknolojileri bulmak ve bunları Mars uçuşunda kullanmak üzere uzay ortamına uyarlamakla yükümlü Red Planet Capital yöneticilerinin hedefi, örneğin pazarda var olan yaşlı ve sakatların kullanımına uygun hafif ve özerk "insan-makine" sistemleri ile çok spektrumlu görüş, minyatür sensörler ve retina sensörleri gibi uygulamaları getirmek olacak.

Fonun, uzun zamandır birlikte çalışan üç yöneticisi, özellikle nanoteknoloji, yapay zekalı robot sistemleri, yüksek hızlı ağ ve iletişim gibi konulara odaklanacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!