Nasa Discovery^yi bu gece fırlatmayı deneyecek

Güncelleme Tarihi:

Nasa Discovery^yi bu gece fırlatmayı deneyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 16:17

Nasa, perşembe günü kötü hava koşullarından ötürü fırlatma işlemini ertelediği Discovery uzay mekiğini bu akşam 20.47'de (TSİ pazar 03.47), uzaya göndermeyi deneyecek.

Nasa yetkilileri, hava koşullarının hala belirsiz ve havanın bulutlu olduğunu belirterek, fırlatma işleminin yapılacağı saatte hava şartlarının uygun olması olasılığının yüzde 30 olduğunu kaydettiler.

Discovery mekiğini fırlatma işlemi bu gece yapılamazsa uygun hava koşullarının yüzde 40 olarak hesaplandığı yarına ertelenecek.

FRİZBİ DENEMESİ

Öte yandan, Discovery ile uzaya gönderilecek İsveç'in ilk astronotu ve İsveç frizbi şampiyonu Christer Fuglesang, uzayda frizbiyi en uzun süre yukarıda tutma rekorunu kırmayı deneyecek. Fuglesang, 1979'da ülkesinde frizbiyi en uzun zaman havada tutma rekorunun sahibiydi.

Frizbiyi en uzun süre havada tutma rekoru Amerikalı Con Cain isimli frizbi şampiyonu tarafından 1984'te 16,72 saniyeyle kırılmıştı.

Discovery'nin fırlatma işleminden 3 gün sonra kenetleneceği Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotlardan beysbol tutkunu Michael Lopez Alegria da 1984'te ünlü oyuncu Peter Ueberroth'un imzaladığı beysbol topunu UUİ içinde yer çekimsiz ortamda atmış ve top günlerce boşlukta süzülmeyi sürdürmüştü.

UUİ'NİN İNŞASI İÇİN GİDİYOR

Nasa, son iki başarılı mekik uçuşundan sonra, Discovery uzay mekiğini Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) inşaatının devamı için uzaya gönderiyor.

Güneş Sisteminde gelecekte koloniler kurulabilmesi, özellikle Mars'a gidilebilmesi için elzem görülen UUİ'nin inşasına devam edebilmek için gönderilecek Discovery, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezinden fırlatılacak.

Astronotlar, 12 gün sürecek yolculukları sırasında öncelikle UUİ'yi genişletmek için yeni bir metal kiriş ekleyecek, ayrıca UUİ'nin tüm elektrik ve klima bağlantılarını yeniden yapacak.

NASA Başkan Yardımcısı Bill Gerstenmaier, çok karmaşık olarak değerlendirdiği bu görevlerin yerine getirilmesi için toplam 19 saat sürecek 3 uzay yürüyüşünün öngörüldüğünü belirtmişti.

Discovery'yi fırlatma işlemi, Columbia uzay mekiğinin 4 yıl önce Dünya'ya dönüşünde düşmesinden bu yana yapılacak ilk gece uçuşu olacak.

Columbia uzay mekiği faciasından bu yana ilk kez gece uzaya fırlatılması öngörülen Discovery, 12 günlük görevi sırasında UUİ'nin bir üyesini de değiştirecek.

KÜLTÜREL ÇEŞİTLİ MÜRETTEBAT

Uzay mekiğinin 7 kişilik mürettebatı şimdiye dek uzaya gönderilen en kültürel çeşitliliğe sahip ekip olacak. Mürettebat arasında, iki siyahi Amerikalı, bir Hindistan kökenli, bir İsveçli (uzaya giden ilk İsveçli olacak), bir İngiltere doğumlu, bir Alaska'lı ve bir New Jersey'li bulunuyor.

Astronotlardan beşi ilk kez uzaya çıkarken, mekik komutanı Mark Polansky, 12 yıllık deneyimli bir astronot.
NASA, 2003'te Columbia mekiğinin kalkışında bir köpük parçasının kanada çarparak atmosfere girişinde parçalanmasına neden olmasından bu yana dış yakıt tankındaki izolasyon köpüklerinin düşmesini engellemenin yollarını arıyordu.

NASA, UUİ'nin inşasını tamamlamak için 2010'a kadar 16 uçuş planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!