Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 00:00
Bilim insanları DNA’dan yapılmış örümcek benzeri moleküler robot ürettiler. Nano-robotlar vücut içinde gezintiye çıkabilecek, hasarlı dokuları iyileştirebilecek, kanserli hücreleri teşhis edip yok edebilecek.
ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi bilim insanlarının ürettikleri DNA’dan yapılmış örümcek benzeri moleküler robotları kanser dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek. Robotlar atardamarları temizleyebilecek, hastalıkları saptayabilecek, hasar görmüş dokuları iyileştirebilecek.
Bilgileri not ediyor
Columbia Üniversitesi’nden bir uzmanlar ekibinin ürettiği robot örümceğin uzunluğu sadece 4 nanometre. “Vücudu” streptavidin proteininden oluşan nano-örümcek, bir şekilde DNA sarmalını takip ediyor.
Hızlanması gerek
Nano-örümcek, atom gücüyle çalışan mikdoskop aracılığıyla izleniyor. Robot, bulunduğu çevreyi algılayıp ona göre reaksiyon göstermek üzere programlanabiliyor. Bu robotların bir özelliği de hücre yüzeyindeki, örneğin kanserojen hastalığı saptayabilip, yok edilmesi gerektiğini not edebiliyor.
Uzmanlar, bu robo-örümceğin şu anda 100 nanometre yol alabildiğini belirtiyorlar. Bundan böyle uzmanların, robo-örümceğin nasıl daha hızlı gitmesinin ve daha programlanabilir olmasının sağlanması üzerine yoğunlaşacakları ifade ediliyor.