Güncelleme Tarihi:
Ulusal Birlik Hükümetinin (NUG) sosyal medya sayfasında paylaşılan videoda, ayın başında Halk Savunma Kuvvetlerine (PDF) katılan ve askeri eğitimini tamamlayan ilk birliğin yemin töreninden görüntüler aktarıldı.
Videoda PDF üyeleri topluca, "Halk Savunma Kuvvetleri halkın yanında durmalı ve halkı korumalıdır. Kazanmak için savaşacağız." ifadeleriyle yemin etti.
Sivil hükümetin Savunma Bakanı Yee Mon, eğitimini tamamlayan PDF üyelerini teftiş ederken görüntülendi.
1 Şubat'ta darbenin ardından gözaltına alınan ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) üyeleri tarafından 16 Nisan'da kurulan NUG, 6 Mayıs'ta Halk Savunma Kuvvetleri adı altında ordu kurduklarını ilan etmişti.
"Halk ordusu" olarak bilinen PDF'nin üyelerini, darbe karşıtı etnik silahlı gruplardan Karen Ulusal Birliğinin (KNU) eğittiği iddia ediliyor.
GÖZALTINDAKİ MÜSLÜMAN AKTİVİST İLK DEFA AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLDÜ
Öte yandan, darbeye karşı motosikletli protesto eylemlerini başlatan ve 14 Nisan'da gözaltına alınan Müslüman aktivist Wai Moe Naing, en son duruşmasında ilk defa avukatıyla görüştürüldü.
Myanmar Now sitesine konuşan aktivist Naing'in annesi Moe Sendar Kyu, oğlunun 27 Mayıs'ta Monywa'daki askeri mahkemede görülen duruşması öncesinde avukatıyla görüştüğünü ve duruşma sırasında avukatlarının da bulunduğunu aktardı.
Müslüman aktivist Naing, 14 Nisan'da Mandalay'da bir polis aracının motosikletine çarpmasıyla yere düşürülmüş ve gözaltına alınmıştı.
Polis aracının 25 yaşındaki Naing'e kasıtlı olarak çarptığı video, sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı.
Mahkeme, 29 Nisan'da, Naing'e cinayet ve devlete ihanet suçlaması yöneltmişti.
MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu 833 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
MYANMAR'DA ASKERİ DARBEDEN BU YANA 120 BİN KİŞİ YERİNDEN EDİLDİ, 75 KİŞİ KAYBOLDU
Myanmar'da askeri darbeden bu yana Myanmar ordusu ile darbe karşıtı silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar sonucu en az 120 bin kişinin yerinden edildiği ve Myanmar ordusunun kaçırdığı en az 75 sivilin kaybolduğu bildirildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) hazırladığı raporda, ülke genelinde Myanmar ordusu ile darbe karşıtı etnik silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların sivillere zararı incelendi.
Buna göre, ülkenin güneydoğusunda taraflar arası çatışmalar ve güvensizlik nedeniyle yaklaşık 85 bin 900 sivil evini terk ederken Kuzey Şan eyaletinde 15 bin, Kachin ve Chin eyaletlerinde 20 bin kişi yerinden edildi.
Mayısın başından bu yana Myanmar ordusuyla darbe karşıtı Chinland Savunma Kuvvetleri (CDF) arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü Chin eyaletine bağlı Mindat'ta evini terk eden halkın insani yardıma ihtiyaç duyduğu bildirilen raporda, binlerce kişinin temel gıda, su ve ilaç temininde sıkıntı yaşadığı kaydedildi.
Raporda ayrıca askeri yönetime karşı vatandaşların yaptığı sivil itaatsizlik eylemlerinin ekonomi sektörüne olumsuz etkileri sonucu para akışının azaldığı ve halkın nakit sıkıntısı çektiği vurgulandı.
Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu (AAPP) ise bugünkü raporunda, 1 Şubat darbesinden bu yana Myanmar ordusunun ev baskınları, gözaltılar ve insan kaçırmaları sonucu ülkede en az 75 kişinin kayıplara karıştığı bilgisi yer aldı.
Bu kişilerden 23'ünün kaybolduğu bilgisinin aileleri tarafından doğrulandığı, 52 kişinin kaybolduğu bilgisinin ise doğrulanma aşamasında olduğu raporda bildirildi.