Myanmar'da nüfusun yarısı 2022'ye kadar yoksulluk sınırının altında kalabilir

Güncelleme Tarihi:

Myanmarda nüfusun yarısı 2022ye kadar yoksulluk sınırının altında kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 12:39

Myanmar'da yeni tip koronavirüs ve 1 Şubat askeri darbesinin ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle 2022'ye kadar ülke nüfusunun yarısının yoksulluk riski altında olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) hazırladığı "Kovid-19, Darbe ve Yoksulluk: Myanmar'da Negatif Şok ve İnsani Kalkınmaya Etkileri" isimli raporda, salgın ve askeri darbe sonrası oluşan istikrarsızlık ortamının, Myanmar'da hane halkının gelirine etkisi incelendi.

Raporda, Kovid-19 salgınının yarattığı gelir kaybı ve protestoların, ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine müdahale edilmemesi durumunda, bu yıl içinde Myanmar'da 12 milyon kişinin daha yoksulluk seviyesine gerileyeceği, 2022'de ülke nüfusunun yarısına tekabül eden 25 milyon kişinin gelirinin, yoksulluk sınırının altına düşeceği vurgulandı.

2020'de Myanmar'daki hane halkının yüzde 83'ünün, Kovid-19 nedeniyle gelirlerini yarı yarıya kaybettiğinin ifade edildiği raporda, geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle yoksulluk sınırının altındaki kişi sayısının yüzde 11 arttığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Raporda, darbenin ardından sivil itaatsizlik eylemleri ve yaptırım kararları nedeniyle Myanmar'ın yerel parası Kyat'ın büyük değer kaybettiği, bu durumun sürmesi halinde ülkedeki yoksulluk oranının 2022'ye doğru yüzde 12 artacağı uyarısı yapıldı.

UNDP Myanmar Temsilcisi Stephen Anderson, 22 Nisan'da, Myanmar'da askeri darbe ve protestoların yol açtığı kriz nedeniyle yaklaşık 3,4 milyon kişinin açlık riski altında olduğunu açıklamıştı.

Nüfusu 54 milyonu bulan Myanmar, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkeleri arasında kişi başına düşen milli gelirin en az olduğu ülke konumunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!