Güncelleme Tarihi:
NLD'nin sözcüsü Win Htein, resmi olmayan sonuçlarına göre, "muhalefetin oyların yüzde 70'ini kazanma yolunda göründüğünü" söyledi.
Yangon'daki 16 sandalyeden 15'ini NLD'nin kazandığı belirtilirken, 2011'den bu yana iktidarda bulunan ordu destekli USDP lideri Htay Oo Reuters'a yaptığı açıklamada "seçimi kaybettiklerini" kabul etti. Htay Oo, "Kaybetmemizin nedenini anlamak zorundayız. Fakat hiçbir çekince olmadan sonuçları kabul ediyoruz. Ama hâlâ kesin sonuçları bilmiyoruz" diye konuştu.
SANDALYELERİN YÜZDE 25'İ ORDUYA
Resmi olmayan sonuçlara göre; Genel Başkanı Htay Oo dahil olmak üzere iktidardaki USDP'nin güçlü üyeleri, koltuklarını NLD'li muhaliflerine kaptırdı.
Myanmar anayasasına göre; Parlamento'daki sandalyelerin yüzde 25'i orduya ayrılıyor. Bu da Suu Çii'nin partisi NLD'nin iktidar olabilmek için halk tarafından belirlenen sandalyelerin 3'te 2'sini kazanmasını gerektiriyor.
Nobel'li muhalif lider Aung San Suu Çii (70), parti balkonundan yaptığı konuşmada, destekçilerini sabırlı olmaya çağırırken, "Sanırım hepinizin sonuçlara dair bir fikri var" dedi.
DEVLET BAŞKANI OLAMAYACAK ÇÜNKÜ...
Suu Çii seçimi kazansa dahi devlet başkanı olamayacak. Ordu tarafından yazılan anayasaya göre, ülkeyi bağımsızlığa götüren milliyetçi liderlerden Aung San'ın kızı olan Suu Çii'nin devlet başkanı olması yasak. Myanmar anayasası, yabancı eşi ya da çocukları olan kişilerin, devlet başkanı olmasını engelliyor. Vefat eden eşi İngiliz olan Suu Çii'nin iki oğlu da İngiltere pasaportu taşıyor. Bu maddenin, Suu Çii'ye başkanlık yolunun kapanması için anayasaya özellikle eklendiği düşünülüyor.
Seçimlerin ilk resmi sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyor.
Myanmar'da dün yaklaşık 30 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlere katılım yüzde 80 olmuştu.
Myanmarlı birçok seçmen, ordunun 1990'da yaptığı gibi bu seçimde de olası bir mağlubiyeti kabul etmeyeceğini düşünüyor.
Suu Çii'nin kazandığı seçimlerin sonuçları cunta yönetimi tarafından tanınmamış ve çok sayıda muhalif politikacı sürgüne gitmişti. Suu Çii de bu tarihten sonraki 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçirmişti.
Ancak Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, bu kez benzer bir tablo yaşanmayacağı konusunda güvence vermişti.
NLD'nin seçimleri kazanması halinde ne düşüneceği sorulan Hlaing, "İnsanlar onları seçerse, bunu kabul etmememiz için bir neden yok" cevabını vermişti.
BATI 'ÖZGÜR' DİYOR AMA MÜSLÜMANLAR OY KULLANAMIYOR
Batı medyası, yaklaşık 11 bin Myanmarlı ve yabancı gözlemcinin izlediği seçimleri son 25 yılın en özgür ve en adil seçimi olarak tanımlıyor. Ancak 51 milyonluk nüfusunun yüzde 5'ini oluşturan Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmemesi seçimlerin özgür bir ortamda yapılmayacağının göstergesi olarak kabul ediliyor.
Suu Çii'nin partisi NLD ise Arakan Müslümanları konusundaki sessizliği ve diğer etnik halkların siyasi hak ve özgürlükleriyle ilgili duruşu nedeniyle eleştiriliyor.