Güncelleme Tarihi:
TUNUS’ta önceki gün başkentteki parlamento binasının bitişiğindeki Bardo Müzesi’ne iki kişinin düzenlediği saldırıyı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi. Dün polisin öldürdüğü saldırganların kimlikleri, Yasin el-Abidi ve Hatem el-Heşnevi olarak açıklandı.
Tunus İçişleri Bakanlığı Yetkilisi Refik Şelli’ye göre saldırganlar eylül ayında Libya’ya geçip, burada eğitim aldılar.
Tunuslu yetkileler, saldırıyla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
‘IŞİD’İN ŞOVALYELERİ’
IŞİD’e ait olduğu iddia edilen ve internette yayınlanan bir ses kaydında saldırganlar “İslam Devleti’nin şovalyeleri” olarak tanımlandı. IŞİD’in saldırıyı üstlendiği kayıtta “Bu saldırı yağmurun ilk damlası”denildi. Tunus’un büyük kentlerinde güvenlik önlemleri artırıldı. Askerler de sokaklarda devriye gezecek. Güvenlik endişelerini artıran saldırı ayrıca ekonomisi büyük ölçüde turizme dayanan ülkeye büyük darbe vurdu.
Önceki günkü saldırıda 20’si turist, biri güvenlik görevlisi, 2’si saldırgan 23 kişinin hayatını kaybettiği, 47 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Ölen turistler arasında üç Japon, iki İspanyol, iki Fransız, bir Kolombiyalı, bir Avustralyalı, bir İngiliz, bir Belçikalı, bir Polonyalı, bir İtalyan var. Tunus’ta, yaklaşık 3 bin kadar genç Irak veya Suriye’ye giderek radikal örgütlerin saflarında savaştı. Bunların 500’ünün Tunus’a geri döndüğü tahmin ediliyor.
BODRUMDA SAKLANARAK KURTULDULAR
Bardo Müzesi’ne silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda İspanyol bir çiftin bodrumda saklanarak hayatta kaldığı açıklandı. Sağlık Bakanı Said el-Ayidi, iki İspanyol turistin, müze saldırısının gerçekleştiği sırada bodruma saklandığını, 20 saat sonra sabaha karşı sivil savunma ekipleri tarafından bulunduğunu da açıkladı. İspanyol basınında çıkan haberlere göre Tunus’a seyahat gemisiyle gelen dört aylık hamile hemşire Cristina Rubio ve eşi Juan Carlos Sanchez, saldırıda büyük paniğe kapılarak bodruma kaçtılar. Saldırı polisin müzeye operasyon düzenleyip iki saldırganı öldürmesiyle sonlanırken, çift geceyi bodrumda geçirdi.
İKİ GÜÇLÜ OLASILIK
Saldırganlar doğrudan IŞİD üyeleri değilse, iki ihtimal bulunuyor. Birincisi saldırı, ‘Yalnız kurt saldırısı’ olarak bilinen bireysel saldırılardan olabilir. İkinci ihtimalse, militanların başka bir örgüte mensup olması. Bu durumda da iki örgüt öne çıkıyor.
İslami Mağrip’teki El Kaide: 2007’de Cezayir’de kurulan örgüt, batılı hedeflere saldırı düzenlemeye hevesli. Rehinelerden kazandığı fidyeler sayesinde Afrika’nın en zengin terör örgütü olarak bilinen Mağrip El Kaidesi’nin kadısı Şeyh Osman el-Asımi’nin IŞİD’e destek verdiği bir ses kaydığı şubat ayında yayınlandı. Örgüt IŞİD’e meylettiği öne sürülen Somali’deki Eş Şebab ile bağlantılara sahip. Tunus’taki saldırıdan 6 gün önce Eş Şebab’ın liderlerinden Adan Garar’ın ABD hava saldırısında öldüğü iddia edilmişti. 2013 yılında Tunus-Cezayir sınırında ortaya çıkan Ukbe Bin Nefa Tugayı da aslında Cezayir odaklı olan Mağrip El Kaidesi’nin Tunus kolu olarak biliniyor.
Ensaru’ş Şeria (Tunus): Örgütün lideri Seyfullah Bin Hassine, 2012 yılında ABD elçiliğine yapılan saldırının ardından Libya’ya kaçtı. Örgütün bu ülkede kampları olduğu tahmin ediliyor. Yardımcısı Ahmed Ruisi de müze saldırısından kısa bir süre önce öldürüldü.