Musul'da 352 kilometrekare DEAŞ'tan temizlendi, kaçış başladı

Güncelleme Tarihi:

Musulda 352 kilometrekare DEAŞtan temizlendi, kaçış başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 07:31

Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda üçüncü güne girildi. Musul'un güneyinde 352 kilometrekare toprak parçasının DEAŞ'tan geri alındığı bildirildi. Şehir merkezinden kaçan Musullular yollara düştü. Birleşmiş Milletler'in yaptığı açıklamaya göre çıkan çatışmalardan kaçanların sayısı 1 milyona ulaşabilir.

Haberin Devamı

Irak Federal Polis Teşkilatı Başkanı Raid Cevdet, yaptığı yazılı açıklamada, polis güçlerinin iki gündür süren operasyonlar çerçevesinde Musul'un güneyinde 352 kilometrekare toprağı DEAŞ'tan geri aldığını belirtti.

Şii milis gücü Haşdi Şabi lideri Hadi Amiri de Şii milislerin Musul kent merkezine girmeyeceğini belirtti. Amiri, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi. Sünni lider ve eski Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak da yaptığı televizyon konuşmasında, Musul halkına "DEAŞ'a karşı ayaklan" çağrısı yaptı. 

Ülke parlamentosunda el-Arabiye Grubunun da lideri olan Mutlak, "Musul'da abluka altında bulunan sivillere insan hakları prensiplerine göre davranılması gerekir." diyerek, ülkedeki siyasi ihtilafların bir kenara bırakılıp ordunun DEAŞ'a karşı desteklenmesini istedi. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, basın toplantısında Musul operasyonuna değinerek, ordu ve Peşmerge güçlerinin DEAŞ'a karşı ilerleme kaydettiğini, bu güçler arasında koordinasyon olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

1 MİLYON KİŞİ YERİNDEN OLABİLİR 

BM, Irak'ın Musul kentinin terör örgütü DEAŞ'ın elinden kurtarılması için başlatılan operasyonun ilk haftalarında 200 bin, en kötü senaryo düşünüldüğünde ise 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceğini bidirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, operasyonun ilk 36 saatinde Musul'dan çok sayıda sivilin ayrılmadığını ancak ilerleyen günlerde yerinden edilenlerin sayısının artmasının beklendiğini söyledi.
Dujarric, "Operasyonun ilk haftalarında 200 bin, en kötü senaryo düşünüldüğünde ise 1 milyon kişi yerlerinden edilebilir." dedi.

8 SAAT YETERLİ DEĞİL

Dujarric, Rusya'nın Halep'teki hava saldırılarına 8 ara vermesine ilişkin ise, bu sürenin insani yardımların ulaştırılması için yeterli olmayacağı söyledi. Sözcü Dujarric, insani yardımların ulaştırılması için en 48 saate ihtiyaç duyulduğunu ve güvenlik garantisi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, Rusya ve Esed güçlerinin, Halep'te sivillerin tahliyesi ve silahlı grupların İdlib'e doğru şehri terk etmeleri için 20 Ekim'de TSİ 08.00-16.00 arasında "insani mola" vereceğini açıklamıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!