Güncelleme Tarihi:
Nuceyfi, "Türkiye'den gelen askeri uzmanlar, güçlerimize kamplarda askeri eğitim veriyor. Türkiye, bu konuda her gün daha iyi bir rol alıyor. Ancak net bir şekilde Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı, koalisyon güçleriyle yapacağı görüşmelere bağlıdır. Türkiye'nin bu operasyona katılması çok önemlidir" dedi.
TÜRKİYE'DEN SİLAH TALEBİ
Türkiye'den silah talep ettiklerini ifade eden Nuceyfi, "Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi aracılığıyla Türkiye'nin eğitim alan güçlerimize silah göndermesini istedik. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Irak ziyareti sırasında da taleplerimizi ilettik. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de Ankara ziyaretinde bu konuyu ele aldı. Türk yetkilileri eğitim alan güçlerimize silah gönderme sözü verdi ama bunun ne zaman, nasıl ve miktarının ne olacağı hakkında net bir bilgi vermedi" değerlendirmesinde bulundu.
Vali Esil Nuceyfi, Musul operasyonunda Şii milislerden çok Sünni güçlerin görev almasını istediklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Musul Valiliğine bağlı polis güçleri, Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) ve ülkenin çeşitli bölgelerinde eğitim alan Irak ordusuna bağlı askerler operasyon için hazırlık yapıyor. Bu güçlerin toplam sayısı 20 bine yakın. Irak askerlerin elinde ağır silahlar var. Bu yüzden saldırıyı ilk onlar başlatacaktır. Daha sonra kurtarılan bölgelerin güvenliğini Musul polisi sağlayacak. Ancak Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi'nin bu operasyonda yer almasını iyi görmüyoruz. Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, operasyon sırasında Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, başka bir gücün bu operasyona katılmasını engellemeye çalışmalıyız."
Irak merkezi hükümetinin, Musul polisinin eğitimi konusunda hiçbir yardımda bulunmadığını ileri süren Nuceyfi, "Bağdat, eğitim alan polislerimize hiçbir silah veya mühimmat yardımı yapmadı. Merkezi hükümet bu konuda çok ihmalkar davranıyor. Elindeki imkanları daha çok kendisine bağlı güçler için kullanıyor. Yeni ve ağır tüm silahları kendi güçlerine veriyor" ifadelerini kullandı.
OPERASYON TARİHİ
Operasyonun ne zaman başlayacağı hakkında net bir tarih veremeyeceklerini belirten Nuceyfi, "Önümüzdeki ay olabilir. Daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Operasyon sırasında birçok kişi, sığınmacı durumuna düşebilir. Bu yüzen yüksek sıcakların başladığı yaz mevsimine girmeden Musul'un kurtarılması bu insanlar için daha iyi olacaktır" dedi. Nuceyfi, "Kürt güçleri Peşmerge, operasyonda yer alacak mı" sorusuna, "Elbette Peşmerge bu operasyonda rol alacaktır. Ancak bunun ne kadar ve nasıl olacağı anlaşmaya bağlıdır. Zaten şu anda Peşmergeler, Musul'a birkaç kilometre mesafedeler. Peşmerge güçleri, operasyon sırasında Musul merkezine girmekten yana değiller. Kürt siyasi liderleri, Peşmergenin Musul merkezine girmesinin bazı siyasi yankıları olabileceğini göz önüne aldıklarından dolayı bu konuda çekimserler" yanıtını verdi.
Ellerine geçen son bilgilere göre Musul merkezinde 5 bin, toplamda ise 20 bin DAEŞ militanının Ninova bölgesinde olduğunu aktaran Nuceyfi, "DAEŞ eskisi gibi militan bulamıyor ve bu yüzden zorluklarla karşı karşıya. Artık çatışmalarda öldürülen yabancı teröristlerin yerine daha çok Iraklı, yeni ve acemi teröristler getiriliyor. Bu yüzden durumları hiç iyi değil" diye konuştu.
Esil Nuceyfi, Tikrit ve Kerkük'teki operasyonlarında DAEŞ'e büyük darbeler vurulduğunu, söz konusu operasyonların Musul'u çok daha kolay kurtarmaya katkı sağladığını kaydetti. "Teröristlerin" psikolojik olarak tamamen çökmüş durumda olduklarına dikkati çeken Nuceyfi, örgütün tecrübeli militanlarıyla lider kadrosunun bölgeden kaçtığını ifade etti. Nuceyfi, örgüt militanlarının ganimet paylaşımında kendi aralarında anlaşamadıklarını, en son Talefer'de yerli ve yabancı "teröristler" arasında çatışma çıktığını sözlerine ekledi.